Tu ce crezi? Lumina de la Ierusalim e miracol sau truc?

Tu ce crezi? Lumina de la Ierusalim e miracol sau truc?

author
2 minutes, 26 seconds Read

În fiecare an de Paşti, credincioşii sunt martori ai unei minuni, după cum afirmă ei, aceea a aprinderii Luminii Sfinte de la Ierusalim.

Tu ce crezi? Lumina de la Ierusalim e miracol sau truc?
Mai exact Patriarhul grec al Ierusalimului înconjoară Sfântul Mormânt alături de un sobor de ierarhi şi de preoţi, iar după procesiune, Patriarhul intră cu 33 de lumânări în Sfântul Mormânt, unde se crede că Lumina Sfântă coboară şi le aprinde.

După aceasta Patriarhul iese din mormânt şi împarte Lumina credincioşilor prezenţi în biserică.
Creştinii consideră acest eveniment cel mai vechi miracol atestat anual, menţionări ale minunii fiind începând cu secolul IV e.n, în anul 1106 fiind descrisă de care călugărul rus Daniel.

Însă chiar de la început a existat o doză de scepticism din partea unora care susţineau că ar fi de fapt o înşelătorie pentru a atrage cât mai mulţi credincioşi la biserică.

Istoricul Edward Gibbon afirma în lucrarea sa, Istoria declinului şi prăbuşirii Imperiului Roman, publicată în 1788 că: “Această fraudă pioasă, concepută în secolul al IX-lea, era apreciată de cruciaţii latini şi este repetată anual de către preoţimea sectelor greceşti, armene şi copte, impunând-o asupra spectatorilor creduli pentru beneficiul propriu şi pentru cel al tiranilor ce îi conduc”.

Un alt contestatar al miracolului este chiar arhimandritul rus Porfirie, care nota în jurnalele sale publicate intre 1894-1901 că preoţimea din Ierusalim ştia că «miracolul» este de fapt o fraudă. “Un ierodiacon care a intrat în altarul Mormântului atunci când, după cum crede toată lumea, focul sfânt coboară, a văzut oripilat că focul este aprins de la o simplă lampă de icoană care nu se stinge niciodată, şi astfel focul sfânt nu este o minune. El însuşi mi-a spus despre asta azi”.

Pentru ca Patriarhul nu poate pătrunde în mormânt cu surse de foc, scepticii cred că o posibilă explicaţie pentru acest fenomen constă în faptul că lumânările pe care le ia cu el în mormânt sunt îmbibate în fosfor. Se ştie că fosforul în contact cu aerul umed se aprinde iar pentru a amâna aprinderea flăcărilor, lumânările pot fi apoi înmuiate într-un solvent organic, fosforul urmând să ia contact cu aerul abia după ce acesta se evaporă.

Însă indiferent că este vorba despre minune sau despre un simplu truc, aceasta nu însemnă că ar trebui să ignorăm o realitate stringentă: aceea ca Biserica din Ierusalim are doar o singură intrare, iar în preajma procesiunii de Paşti la Ierusalim sunt peste 10.000 de oameni.

Nici una dintre cele 6 Biserici între care e împărţită Biserica nu vor să cedeze din spaţiul lor pentru a se construi o ieşire de urgenţă, iar problema se pare că nu are rezolvare pe termen scurt.

Similar Posts