Tot ce trebuie să ştii despre cancerul de piele

Tot ce trebuie să ştii despre cancerul de piele

author
2 minutes, 23 seconds Read

Cancerul de piele este o creștere anormală a celulelor pielii. De multe ori se dezvoltă în zone ale corpului care sunt expuse la razele soarelui.

Tot ce trebuie să ştii despre cancerul de piele

Cancerul de piele este o boală a celulelor pielii corpului, de obicei, ca urmare a deteriorării acestora. Acesta începe în stratul exterior al pielii, cunoscut sub numele de epiderma.

Tipurile de cancer de piele

Un carcinom bazocelular, sau BCC pe scurt, este cea mai comună forma de cancer de piele. Creșterea tinde să fie destul de lentă, având o perioadă de apariție de luni sau poate chiar ani.

Formele nodulară și ulcerativă încep să apară ca nişte perle umflate , rotunde, de culoare roșie care ar putea continua să crească și să ulcereze dacă boala este lăsată netratată.

Un carcinom cu celule scuamoase, de asemenea, cunoscut sub numele de boala lui Bowen, se prezintă de obicei sub forma unor semne roşii, solzoase și apar în special pe picioare.

În cele din urmă, cel mai grav tip de cancer de piele este melanomul, care se dezvoltă de la o aluniță existentă sau apare ca un nou punct maro, roșu sau negru, care se schimbă și crește în dimensiune.

Cum să te auto examinezi

Skin Cancer Foundation recomandă ca toată lumea să se examineze lunar din cap până în picioare pentru a observa fiecare modificare apărută pe pielea lor.

În primul rând, să îţi examinezi faţa, mai ales nasul, buzele, gura și urechile.

Uită-te la alunițe și imaginează-ți că există o linie imaginară trasată pe centrul terenului. Dacă alunița este asimetrică, sau inegală, pe fiecare parte, atunci acesta este unul dintre semnele de avertizare care ar trebui să te trimită către un medic specialist.

Orice schimbare în mărime, formă, culoare sau o altă trăsătură sau orice nou simptom, cum ar fi hemoragie, mâncărime sau crusta, toate sunt un semnal de alarmă.

De asemenea dacă un punct continuă să fie rănit, să sângereze, să te mănânce şi nu se vindecă în trei săptămâni poate fi un semn de alarmă.

Cancere de piele pot fi nedureroase, dar periculoase. Dacă observi una sau mai multe din semnele de avertizare, consulta un medic imediat, de preferat unul specializat în boli ale pielii.

Iată cum poţi evita apariţia lui

Cel mai bine este să te fereşti de soare între orele 10 AM și 16. Acest lucru, în special, atunci când razele soarelui sunt mai puternice.

Nu te lăsa ars de soare, deoarece chiar și arsurile solare cresc riscul de a dezvolta un melanom. Foloseşte mereu, chiar şi atunci când este umbră, cremă cu factor crescut de protecţie şi nu te expune niciodată la soare fără o cremă cu grad 50 de protecţie.

Similar Posts