4987048

Top 10 atracții turistice în România

author
7 minutes, 49 seconds Read

Departe de mine gândul de a realiza un top exact al celor mai frumoase și atrăgătoare destinații turistice din România. Cred că țara noastră are destule frumuseți și bogății pentru care chiar și un top 1000 este greu de realizat.

Totuși în acest articol vreau să sintetizez 10 locuri care probabil îți vor atrage atenția, și pe care poate că deja le-ai vizitat, însă în cazul în care nu ai făcut-o poate acest articol te va motiva.

Castelele de basm, catedralele frumoase, terenurile sălbatice reprezintă doar vârful unul iceberg al turismului românesc.

Desigur că acest top rămâne deschis și fiecare dintre voi puteți contribui prin comentarii, să popularizăm cât mai mult țara noastră. În măsura în care veți comenta voi încerca să încheg un articol în care să includ și ceea ce recomandați voi.

8274052

Poză: Wikimedia.org

10. Biserica Neagră din Brașov

Biserica Neagră, unul dintre simbolurile orașului Brașov este biserica patriarhală a Bisericii Evanghelice din România. Situată în centrul municipiului Brașov, edificiul a fost construit în jurul anului 1380 în stil gotic. Biserica, inițial catolică, a fost cunoscută mai întâi sub numele de Biserica Sfânta Maria. Clădirea a fost parțial distrusă după marele incendiu din 1989, când a primit numele actual.

Biserica Neagră este unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură gotică din România, și de asemenea unul dintre cele mai mari lăcașe de cult medieval de la Domul Sfântului Ștefan din Viena până la Hagia Sofia din Constantinopol. Este cea mai lungă biserică existentă în România (89 m).

5138680

Poză: Flickr.com

9. Lipscani

Lipscani este o stradă situată în Municipiul București a cărei denumire provine de la negustorii din Lipsca (Leipzig). În trecut a fost una dintre cele mai importante artere comerciale bucureștene. Clădirile (multe dintre ele ridicate în stil neoclasic și neobaroc în sec XIX) au fost naționalizate în 1948, iar în anii 1980, autoritățile comuniste au dat locuințele spre folosire țiganilor care le-au adus într-o stare avansată de degradare. Degradarea zonei a continuat și după 1990, iar atmosfera din trecut a dispărut astăzi aproape în totalitate. Actualmente se efectuează lucrări de restaurare a zonei, care vor mai dura însă câțiva ani, iar sub pavajul străzii Lipscani au fost descoperite ruinele mai multor hanuri medievale.

4302826

Poză: Wikimedia.org

8. Piața Mare, Sibiu

Piața Mare din Sibiu a fost menționată prima dată într-un document din anul 1408 în care este amintit Mathias Baldi care a cumpărat și reparat o casă de piatră, și apoi în 1411 într-un alt document ce atestă vânzarea unei case de piatră de către Mathias Tromenauer lui Nicolaus Jenkowicz. Este cea mai mare piață publică din orașul vechi și a fost martora activităților economice ale negustorilor din Sibiu. În ea se organizau adunări cetățenești, târguri și chiar execuții. În această piață a fost decapitat în 1703 Johann Sachs von Harteneck, comite al sașilor în perioada 1691-1703.

În piață se află statuia lui Gheorghe Lazăr și o placă memorial plasată pe pavajul din granit în memoria victimelor Revoluției din 1989 de la Sibiu. În trecut în piață se află statuia Sfântului Ioan Nepomuk care însă a fost mutată de regimul comunist într-un loc mai puțin vizibil, în curtea interioară a Bisericii Catolice din Piața Mare. Pe paviment în partea de est a pieței, reprezentat printr-un cerc de piatră roșie este amplasamentul Statuii lui Roland, atestată în 1550 și demolată la mijlocul secolului XVIII, existența statuii fiind probabil mai veche. Sub această statuie se țineau execuțiile capitale.

8651561

Poză: Wikipedia.org

7. Complexul Național Muzeal Astra, Sibiu

Muzeul Astra, cea mai importantă instituție fondatăde Asociațiunea Transilvană pentru Literatură Română și Cultura Poporului Român, a fost inaugurat în 19 august 1905. El s-a născut din dorința românilor ardeleni de a-și defini propria identitate etnoculturală, în conglomeratul etnic al Imperiul Austro-Ungar și pe fondul emancipării culturale a tuturor popoarelor din centrul și sud-estul Europei, având că model muzeele deja constituite ale sașilor, ungurilor și secuilor.

Complexul Național Muzeal „Astra” este un ansamblu de unități muzeale din Sibiu. Cea mai cunoscută dintre acestea este Muzeul Civilizației Populare Tradiționale „ASTRA” din Sibiu, situat în Dumbrava Sibiului, pe Calea Rășinari. Celelalte unități sunt: Muzeul Civilizației Transilvane „ASTRA”, Muzeul de etnografie universală „Franz Binder” și Muzeul de etnografie și artă populară săsească ”Emil Sigerus”.

4987048

Poză: Wikimedia.org

6. Palatul Parlamentului

Palatul Parlamentului din București, (cunoscut înainte de revoluție sub numele de Casa Republicii sau Casa Poporului), măsoară 270 m pe 240 m, 86 m înăltime, și 92 m sub pământ. Are 12 nivele la suprafață și alte 8 subterane. Conform World Records Academy, Palatul Parlamentului este cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafață din lume, cea mai scumpă clădire administrativă din lume și cea mai grea clădire din lume.

Clădirea are o suprafață desfăsurată de 330.000 m², înscriindu-se, după World Records Academy, la capitolul „Clădiri Administrative”, pe locul 2 în lume după clădireaPentagonului, iar din punct de vedere al volumului, cu cei 2.550.000 m³ ai săi, pe locul 3 în lume, după clădirea de asamblare a rachetelor spațiale de la Cape Canaveral din Florida și după piramida lui Quetzalcoatl din Mexic. Pentru comparație se poate menționa că această clădire depășește cu 2% volumul piramidei lui Keops din Egipt, și de aceea unele surse o caracterizează că pe o construcție „faraonică”.

2204669

Poză: Flickr.com

5. Parcul Herăstrău

Zonă preferată de relaxare din inima Bucureștiului încă din secolele trecute, a fost și va rămâne Parcul Herăstrău. Începând cu anii 1800, lumea elegantă a Micului Paris se plimba pe malurile lacului Herăstrău, lac ce face parte din lanțul de lacuri al râului Colentina. Spre sfârșitul secolului al XIX-lea și până în 1930, parcul de pe malul Herastraului care a primit între timp numele de Parcul național Carol al II-lea, a devenit un loc obișnuit de promenadă și conversații pentru bucureșteni. Însă amenajarea propriu-zisă a parcului a început în anul 1936, cu ocazia expoziției “Luna Bucureștilor”. Denumirea inițială a parcului a fost schimbată odată cu venirea comunismului când a fost redenumit în Parcul V.I. Stalin. Numele era susținut și de existența unei statui a lui Stalin, situată la intrarea în parc, schimbată apoi cu una ce îl reprezintă pe Charles de Gaulle.

În prezent, parcul conține zona Expoflora, organizată pe 15 hectare, două teatre, două pavilioane pentru expoziții, biblioteci, umbrar dedicat lecturii sau șahului, debarcader, terenuri de sport, parc de distracții, un trenuleț pentru plimbări, un hotel, terase, restaurante și cafenele. Herăstrău este cel mai mare parc din București și cel mai mare parc din Europa în interiorul unui oraș.

5284406

Poză: Wikipedia.org

4. Castelul Peleș

Castelul Peleș este situat în Sinaia și a fost construit între 1873 și 1914. Este considerat unul dintre cele mai frumoase din România și din Europa. El a fost construit la dorința regelul Carol I și a reprezentat reședința de vară a regilor României. Castelul Peleș este unul dintre cele mai importante edificii de tip istoric din România, având caracter de unicat și este, prin valoarea sa istorică și artistică, unul din cele mai importante monumente de acest fel din Europa celei de a două jumătăți a secolului al XIX-lea.

6352560

Poză: Wikipedia.org

3. Ateneul Român

Ateneul Român este o sală de concerte din București, situată în Piața George Enescu. Clădirea, care este realizată într-o combinație de stil neoclasic cu stil eclectic a fost construită între 1886 și 1888, după planurile arhitectului francez Albert Galleron. În prezent adăpostește sediul Filarmonicii “George Enescu”.

2311173

Poză: Wikimedia.org

2. Muzeul satului

Muzeul a fost inaugurat la 10 mai 1936, în prezenta regelui Carol al II-lea al României, iar pentru public pe 17 mai 1936, fiind în prezent una dintre cele mai mari atracții turistice ale Bucureștiului.

4984608

Poză: Wikimedia.org

1. Castelul Bran

Castelul Bran este un monument istoric și architectonic, situat în pasul Bran-Rucar la 30 de kilometri de Brașov. Inițial castelul Bran a fost o cetate de “trecatoare” cu scop militar, patrulateră, neregulată. În timp cetatea a suferit numeroase modificări cum ar fi: adaugarea turnului de sud (1622), construcția unui turn dreptunghiular la est, iar între 1883 și 1886 acoperișul a fost îmbrăcat în țiglă. Castelul reprezintă unul dintre cele mai importante vestigii din România care a reușit să facă înconjurul lumii datorită unei conservări foarte bune, frumuseții, dar și legendei contelui Dracula din Transilvania. Inițial fiind o cetate servind pentru apărare, aceasta a suferit modificări consistente în anul 1920 când a devenit castel în timpul domniei reginei Maria.

Așezat strategic pe o stâncă pentru a se putea observa inamicul de la mare distanță, astăzi castelul este muzeu ce se întinde pe 4 nivele fiind expuse colecții de ceramică, mobilier, arme și armuri, ba chiar poate fi vizitat și culoarul secret.

Similar Posts