Ți s-a întâmplat să tresari în somn? Știi ce înseamnă acest lucru?

Ți s-a întâmplat să tresari în somn? Știi ce înseamnă acest lucru?

author
1 minute, 8 seconds Read

Ți s-a întâmplat să tresări atunci când mai ai puţin şi adormi? Să ai o senzaţie de cădere? Această tresărire reprezintă un “spasm hipnagogic”.

4437807

Este un spasm muscular ce apare atunci când eşti în acea scurtă perioadă de tranziţie, dintre veghe şi somn. Poate fi însoţit de o senzaţie de cădere sau halucinaţii cum ar fi, de exemplu, o lumină puternică sau un zgomot care de fapt nu există.

Nu aveţi nici un fel de problemă de sănătate, acest spasm fiind întâlnit la aproape toţi oamenii, la unii dintre noi mai rar iar la alţii mai des. Nu este cunoscut exact motivul pentru care acestea apar, însă există diverse teorii.

Se presupune că este de fapt o eroare a sistemului nervos care devine “confuz” la tranziția dintre veghe şi somn.
Altă teorie spune că este un reflex dobândit de la strămoşii noştri care dormeau în copaci. Atunci când adormim, creierul nostru confundă starea de relaxare musculară cu căderea dintr-un copac şi reacţionează rapid printr-o contracţie involuntară a muşchilor.

Este bine de ştiut şi că spasmul poate apărea spontan dar şi datorită unor factori externi, cum ar fi, un zgomot, aprinderea unei lumini, o atingere sau alţi factori.

Similar Posts