Terapia cu acupunctura are multe avantaje pentru organism!

author
4 minutes, 43 seconds Read

Acupunctura, o componenta cheie a medicinei chineze, este o metoda de tratament care presupune introducerea de ace fine in anumite puncte ale corpului si la diferite adancimi. Tehnica exista de peste 4.000 de ani si a fost recunoscuta de UNESCO ca patrimoniu cultural imaterial al umanitatii. Acupunctura este folosita cel mai adesea pentru a trata durerea, dar a fost din ce in ce mai folosita pentru a promova bunastarea generala, inclusiv pentru gestionarea stresului si a anxietatii.

Medicina traditionala chineza explica acupunctura ca o metoda de echilibrare energetica, sustinand ca energia vitala a corpului (cunoscuta ca chi sau qi) curge prin canale, numite meridiane, conectate la organele si sistemul nervos al corpului uman. Aceste meridiane si fluxuri de energie ar fi accesibile prin 350 de puncte de acupunctura de pe corp. Practicantii cred ca tehnica de acupunctura este capabila sa echilibreze fluxul de forta vitala. Conform principiilor medicinei traditionale chineze, care stau la baza practicarii acupuncturii, pentru fiecare problema prezentata de pacient exista o combinatie mai plauzibila de puncte care trebuie stimulate pentru a elibera substantele care vor ajuta in tratament. Acupunctura a fost adusa in mediul academic occidental in ultimii 40 de ani ai secolului XX. In aceasta perioada, medicina in Occident era inca foarte mult centrata pe o conceptie carteziana a sanatatii, in care importanta era acordata doar pentru ceea ce era palpabil, masurabil, vizibil si reproductibil. Au fost acceptate doar tehnici bazate pe o conceptie foarte rigida care se numea stiinta.

Astfel, modelul conceptual, explicativ al acupuncturii, totul imbibat intr-un limbaj plin de metafore precum limba chineza, a dus la o incarcatura de prejudecăți in raport cu tehnica care persista pana astazi in mediul academic, mai ales in cel medical si mediul stiintific. In traducerile textelor chineze, termenii din medicina occidentala sunt folositi necorespunzator, ceea ce a dus, si duce si astazi la multe neintelegeri. Diagnosticele precum caldura in ficat, deficienta rinichilor sau mecanismele care descriu o presupusa energie care circula in organism genereaza mult discredit in mediul academic medical.

Odata cu avansarea cunostintelor rezultate din cercetarea stiintifica in acupunctura, nu se mai justifica sa avem ca model explicativ al tehnicii ceva absolut lipsit de progrese ale stiintei, in special ale neurostiintei.

Aceasta combinatie variaza de la individ la individ, intr-un context dat, asta pentru ca medicina chineza se bazeaza nu numai pe simptome clinice (de exemplu: durere la nivelul coloanei vertebrale), ci pe integrarea mai multor factori, inclusiv probleme emotionale, puls de sange, lipiciune a limbii etc.

Societatea medicala considera acupunctura un instrument excelent pentru a completa medicina occidentala. Din aceasta, se concluzioneaza ca nu numarul de puncte acoperite determina eficacitatea tehnicii.

De asemenea, este foarte important sa spunem ca tehnica acului se realizeaza folosind ace sterile, de unica folosinta, cu o grosime mai mica decat acele de injectare, ceea ce face ca procedura sa fie mai putin dureroasa. Este un tratament sigur? Asta se intreaba toata lumea!

Inca nu exista un consens in randul comunitatii stiintifice cu privire la modul in care functioneaza acupunctura. Unii medici occidentali cred ca tehnica are un efect neurologic deoarece stimuleaza nervii, muschii si tesutul conjunctiv. Pentru experti, aceasta stimulare este capabila sa creasca efectele analgezice naturale ale organismului.

Punctele de acupunctura sunt localizate in toate zonele corpului. Uneori, punctele adecvate sunt departe de zona durerii. Acupunctorul trebuie sa informeze pacientul cu privire la regiunile in care va fi introdus acul si daca este nevoie sa scoata orice imbracaminte.

In primul rand, acupunctorul examineaza pacientul si evalueaza starea pacientului, care va fi intins pe o targa, pe spate, in fata sau in lateral, in functie de locul in care sunt introduse acele. Acupuncturistul trebuie sa foloseasca ace sterile de unica folosinta. Pe masura ce fiecare ac este introdus, pacientul poate simti o usoara senzatie de intepaturi sau furnicaturi.

Dupa ce acul este introdus, poate aparea o durere surda, dar tranzitorie, in regiunea in care este atasata baza acului. Cu toate acestea, acupunctura este de obicei nedureroasa. Uneori, acele sunt incalzite sau stimulate cu electricitate dupa introducere. Acele raman pe loc timp de cinci pana la treizeci de minute.

Numarul de tratamente necesare depinde de individ. O persoana cu o afectiune cronica poate avea nevoie de unul pana la doua tratamente pe saptamana timp de cateva luni. O problema acuta se amelioreaza de obicei dupa opt pana la douasprezece sedinte.

Beneficiile acupuncturii sunt uneori dificil de masurat, dar multi oameni o considera utila ca mijloc de a gestiona o varietate de afectiuni, cum ar fi durerea cronica. Acupunctura, atunci cand este efectuata corect, este sigura si poate ajuta pacientii pentru care analgezicele nu sunt indicate.

Tehnica s-a dovedit a fi eficienta in a trata:

-Alergii;

-Anxietate si depresie;

-Osteoartrita;

-Dureri cronice (gat, spate, genunchi si dureri de cap);

-Hipertensiune;

-Insomnie;

-Crampe menstruale;

-Greata de dimineata;

-Entorse;

-Artrita reumatoida.

Unele studii sugereaza chiar ca acupunctura poate ajuta la tratarea cancerului si a sclerozei multiple, dar exista o lipsa de cercetari care sa sustina beneficiile metodei pentru aceste afectiuni. Cercetarile au ajuns la concluzia ca acupunctura scade frecventa si intensitatea atacurilor de migrena.

Toate terapiile au beneficii, dar pot prezenta si riscuri. Acupunctura nu este indicata daca pacientul are o tulburare de sangerare sau ia anticoagulante. In plus, la locurile de introducere a acului pot aparea sangerari, vanatai si dureri, care trebuie sterilizate pentru a nu infecta pacientul.

In cazuri rare, un ac se poate rupe si poate deteriora un organ intern. Cand este introdus adanc in piept sau in partea superioara a spatelui, exista riscul colapsului pulmonar, dar astfel de episoade sunt foarte rare. Efectele secundare pot aparea si la pacientii care utilizeaza un stimulator cardiac. Femeile insarcinate ar trebui sa evite acupunctura, deoarece tehnica poate incuraja nasterea prematura.

Similar Posts