Teodor Meleşcanu a decis să demisioneze din funcţia de Ministru al Afacerilor Externe

Teodor Meleşcanu a decis să demisioneze din funcţia de Ministru al Afacerilor Externe

author
3 minutes, 5 seconds Read

Teodor Meleşcanu a preluat portofoliul MAE în 10 noiembrie, după ce Titus Corlăţean şi-a dat demisia, în urma criticilor privind organizarea alegerilor prezidenţiale în diaspora.

Teodor Meleşcanu a decis să demisioneze din funcţia de Ministru al Afacerilor Externe

Atât opoziţia, cat şi diaspora i-au cerut lui Meleşcanu să demisioneze pentru că nu a înfiinţat secţii de votare suplimentare în diaspora.

Acesta a anunţat, marţi dimineaţă, că îşi depune mandatul de ministru, datorită evenimentelor şi incidenţelor apărute în turul II al alegerilor prezidenţiale cu precizarea că “într-o ţară în care nimeni nu-şi asumă responsabilitatea” el este singurul “om de onoare”.

“După cum ştiţi, am preluat responsabilitatea MAE la 10 decembrie, cu doar cinci zile înainte de al doilea tur de scrutin. Obiectivul meu a fost ca în timpul rămas la dispoziţie să aducem condiţiile de votare la un nivel cât mai apropiat de aşteptările cetăţenilor. Am adoptat o serie de măsuri, de la formularul pe propria răspundere, de pe site-ul MAE, creşterea la toate secţiile a numărului de ştampile, asigurarea unui număr suplimentar de personal, care să asigure sprijin pentru derularea cât mai fluidă a votului. totodată, la nivelul conducerii MAE, eu şi toţi colegii din conducere s-au deplasat în ziua votului în toate secţiile în care au avut loc dificultăţi în turul I. Nu am putut să asigur suplimentarea secţiilor de votare. Mi-am asumat responsabilitatea pentru implementarea măsurilor, cu sprijinul MAE, şi am putut organiza turul II de o manieră care să permită înregistrarea unui număr record de voturi în diaspora. Înregistrarea acestei cifre record a fost făcută posibilă datorită măsurilor pe care le-am menţionat. Nu au fost semnalate incidente grave privind corectitudinea procesului de vot în exterior.” a declarat acesta.

Victor Ponta i-a luat apărarea Ministrului de Externe, precizând că acesta a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru ca lucrurile să meargă bine în privinţa votului din diaspora.

“Încerc să salvez prestigiul MAE. Este o instituţie fundamentală a stalului român care are ca atribuţii reprezentarea noastră. Domnul ministru Meleşcanu a venit în ultimul moment, a făcut tot ceea ce putea să facă din punct de vedere legal şi omenesc. Oricum, domnia sa nu a venit să rămână ministru de externe şi practic a încercat să ajute pe ultima sută de metri, faţă de primul tur 168 mii de voturi, în turul doi au fost 380 mii . Cred că s-a muncit foarte mult, dar cred că este nevoie de schimbare de legislaţie pentru ca în 2016 votul în diaspora să se poată desfăşura în mod normal” a declarat Victor Ponta.

Atunci când şi-a exprimat decizia de a demisiona, el a transmis şi scuzele pentru românii din diaspora care nu au putut vota şi de asemenea, a ținut să-i felicite pentru spiritul civic de care au dat dovadă prin numărul mare al prezentei la vot şi prin lupta pe care au depus-o pentru a-şi exercita dreptul de vot:

“Doresc să îmi exprim aprecierea sinceră pentru spiritul civic remarcabil de care au dat dovadă românii care s-au prezentat în număr mare la vot şi care, în pofida unor împrejurări pe alocuri nefavorabile, şi-au exercitat în mod democratic dreptul fundamental de vot”, a declarat acesta.

La fel ca și Victor Ponta acesta susţine că Ministrul Afacerilor Externe “a depus toate eforturile şi a luat toate măsurile care au depins de aceasta pentru a asigura condiţiile în vederea desfăşurării votului în secţiile din străinătate pe un fond de corectitudine, legalitate şi neutralitate”.

Similar Posts