Consumul acestor băuturi este unul mare la nivel global. În momentul în care avem nevoie de o sursă rapidă de energie apelăm la energizante.
Ingredientele sunt aproximativ aceleaşi la fiecare producător de energizante: apă, acid citric, zahăr şi/sau îndulcitori, arome, vitamine B, cafeină, glucuronolactonă şi taurină.
Unul dintre cele mai importante ingrediente este cafeina, care are rol tonic al sistemului nervos, motiv pentru care ne concentrăm mai mult şi de asemenea, reduce temporar starea de oboseală.
O doză de 250 ml de energizant conţine undeva la 80 miligrame de cofeină, iar o persoană sănătoasă poate bea până la 400 miligrame fără să îi provoace efecte adverse.
Un alt ingredient de bază este taurina. Dar ce este acest ingredient? Un mit spune că acesta este spermă de taur, probabil datorită numelui pe care îl poartă, însă nu este adevarat.
Taurina este, de fapt, un aminoacid produs de organismul animal şi uman, care se găseşte în bilă, în ţesutul pulmonar şi în muşchi. Cel mai adesea, taurina care se pune în băuturile energizante, este obţinută sintetic.
O altă substanţă adăugată este glucuronolactona, substanță găsită în mod natural în corpul uman şi care detoxifică organismul.
Toate aceste ingrediente în cantităţi mici, nu au un efect advers, asta dacă consumatorul este sănătos.
Beneficiile acestor băuturi sunt de a oferi organismului energie, concentrare, de a îmbunătăţi memoria şi de a reduce starea de somnolenţă.
Însă pe lângă aceste beneficii, aceste băuturi au şi efecte negative, în special dacă sunt consumate în doze mari într-o perioadă scurtă de timp.
Energizantele pot afecta modul în care inima bate şi ritmul cardiac, astfel că acestea nu sunt recomandate persoanelor care au probleme cu inima. De asemenea, consumul frecvent de energizante poate provoca insomnii şi poate duce la deshidratare.
Datorită efectelor negative medicii recomandă ca aceste băuturi să fie evitate pe cât posibil, iar plusul de energie îl poţi lua din alimentaţie. “Totuşi, chiar şi în cazul persoanelor sănătoase, se recomandă consumul moderat. O singură băutură pe zi nu duce la un aport excesiv de cafeină în organism, însă două sau trei ar putea face asta. În plus, nu se recomandă consumul de energizante în combinaţie cu alcool”, este scris ca şi concluzie al unui studiu realizat în cadrul Departamentului de Nutriţie al Universităţii din California.
Sursa: Descopera