Suedia critică România pentru banii cheltuiți pentru construcția Catedralei Mântuirii Neamului

Suedia critică România pentru banii cheltuiți pentru construcția Catedralei Mântuirii Neamului

author
3 minutes, 12 seconds Read

Un politician suedez critică România, arătând că Guvernul finanțează construcția Catedralei Mântuirii Neamului, în loc să se preocupe de bunăstarea poporului român.

Suedia critică România pentru banii cheltuiți pentru construcția Catedralei Mântuirii Neamului

De profesie asistent social, Jenny Sonesson, fost consilier al Guvernului suedez, critică, într-un articol publicat de site-ul TheLocal.se, planurile Guvernului român de a contribui la construirea Catedralei Mântuirii Neamului, în loc să finanţeze programe pentru îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei şi menţionează, în acest context, prezenţa numeroasă a cerşetorilor români pe străzile din Stockholm.

„Sunt deznădăjduită când mă gândesc cum Guvernul României prioritizează construcţia de biserici înaintea bunăstării poporului român”, spune Jenny Sonesson, care descrie situația de la noi din țară.

„Am văzut cu ochii mei mizeria din care cerşetorii aliniaţi pe străzile Stockholm-ului au fugit. Primăvara trecută am făcut parte dintr-o delegaţie împreună cu ministrul Birgitta Ohlsson, într-o vizită la Bucureşti. Scopul vizitei noastre a fost să ne întâlnim cu reprezentanţi ai Guvernului român şi să le transmitem să folosească fondurile structurale europene pentru a combate sărăcia. Impresiile din satele romaneşti rămân cu mine – cocioabe, noroi şi cai slabi trăgând căruţe”, povestește Jenny Sonesson, care spune că oamenii nu au apă curentă şi singura sursă de încălzire este focul cu lemne strânse din pădure.

„Cum poate fi asta parte a Uniunii noastre Europene?”, s-a întrebat liberalul suedez.

„Românii sunt flămânzi, în timp ce mega-catedrala se ridică”, mai spune Jenny Sonesson.

Jenny Sonesson continuă: „În centrul Bucureştiului, când am trecut pe lângă monstruozitatea de palat al dictatorului Ceauşescu, colegii noştri din România ne-au arătat şantierul unei clădiri şi au spus ‘Aici se construieşte una dintre cele mai mari catedrale ortodoxe din lume’”.

„Proiectul aproape faraonic a început în anul 2010 şi urmează să se încheie în doi ani. Costurile nu se ştiu, însă vor fi măsurate în sute de milioane de euro. Ziarul francez Le Figaro estimează că suma va ajunge la un miliard de euro. Într-una dintre cele mai sărace ţări ale Europei, există resurse pentru a construi o catedrală de 125 de metri, cu arcuri aurii, şi în acelaşi timp o mamă şi cei patru copii ai săi sunt nevoiţi să trăiască într-o cocioabă, fără apă sau curent electric”, spune revoltată Jenny Sonesson.

Statul contribuie financiar la catedrală, dar fără să se ştie cu exactitate suma. Potrivit BBC, statul dă Bisericii 100 de milioane de euro pe an, pentru a plăti salariile clerului şi pentru a finanţa renovările şi construcţiile de biserici, noi lăcașe de cult fiind construite în ţară.

Politicianul suedez consideră că în România există o criză umanitară în desfăşurare, care necesită o iniţiativă de tip plan Marshall. În plus, mai afirmă Jenny Sonesson, „politicienii sunt dependenţi de susţinerea clerului în campaniile electorale”.

„Catedrala enormă din Bucureşti este devotată lui Hristos. Sunt complet convinsă că Iisus tâmplarul ar prefera ca mama cu cei patru copii ai săi să ajungă să trăiască într-o casă călduroasă”, încheie asistentul social.

Catedrala Mântuirii Neamului reprezintă unul dintre cele mia cotroversate proiecte din ultimii ani, fiind cel mai mare lăcaş de cult construit în România.

Catedrala Mântuirii Neamului, clădirea-mamut de 120 de metri lungime, 70 de metri lăţime şi 120 de metri înălţime se ridică acum pe Dealul Arsenalului din Capitală, chiar în spatele celei mai mari clădiri din Europa, Palatul Parlamentului.

Iată cum va arăta această megaconstrucție atunci când va fi gata.

Similar Posts