Ştiai că cea mai mare sculptură în piatră din Europa se afla în România?

Ştiai că cea mai mare sculptură în piatră din Europa se afla în România?

author
1 minute, 50 seconds Read

Între Eşelniţa şi Dubova, în apropiere de Orşova se află cea mai mare sculptură în piatră de pe teritoriul Europei. Este vorba de faimosul Chip a lui Decebal.
Ştiai că cea mai mare sculptură în piatră din Europa se afla în România?
Sculptura are o înălţime de 55 m şi o lăţime de 25 de metri, fiind nevoie de 10 ani pentru a fi finalizată de către sculptorii alpinişti.

Construcţia ei a costat peste un milion de dolari fiind finanţată şi promovată de către istoricul Iosif Constantin Drăgan.

12 sculptori alpinişti sub conducerea sculptorului italian Mario Galeolti au lucrat la realizarea sculpturii pe parcursul celor 10 ani, intre 1994-2004, iar rezultatul poate să fie admirat azi de turiştii veniţi din toate colţurile lumii.

Cei care au lucrat la realizarea colosului de piatră s-au supus numeroaselor pericole din zonă, printre care şi viperele, căldura de pe timpul verii şi înălţimea periculoasă.

Cu toate că au apărut şi câteva incidente pe parcursul construcţiei, sculptorii au scăpat uşor, chiar şi după o cădere în gol şi chiar o muşcătură de viperă!

Chipul lui Decebal a fost construit în zona Cazanelor Mici, pe malul stâng al Dunării, în golful Mraconia. Locaţia este una deosebit de frumoasă, pentru că poate fi admirat fluviul şerpuind printre stâncile împădurite, printre care răsare şi imensa sculptură.

Punctul unde a fost sculptată stânca este şi locul cu cea mai mare adâncime a apei, 120 de metri.

Sub Chipul lui Decebal este săpată în stâncă inscripţia, în latină: DECEBAL REX – DRĂGAN FECIT (Regele Decebal – făcută de Drăgan), istoricul Iosif Constantin Drăgan vrând să arate prin ridicarea acestei sculpturi care a fost contribuţia românească la cultura europeană şi să valorifice trecutul traco-dac al teritoriului ţării, pe care le-a susţinut de nenumărate ori în tezele sale de istorie.

Dacă vă aflaţi prin zonă trebuie să ştiţi că Chipul lui Decebal este doar una din atracţiile zonei, în zonă aflându-se şi Parcul Național Porțile de Fier, Mănăstirea Mraconia, Peștera Veterani, Peștera Ponicova şi multe altele.

Similar Posts