Și tu s-ar putea să faci aceste greșeli când gătești ouă. Iată ce trebuie să faci pentru a le evita!

Și tu s-ar putea să faci aceste greșeli când gătești ouă. Iată ce trebuie să faci pentru a le evita!

author
2 minutes, 35 seconds Read

Oul este un aliment sănătos, datorită bogăţiei în factori nutritivi indispensabili organismului cât şi gradului ridicat de asimilare a nutrienţilor din compoziţia sa. Albușul de ou concentrează proporţia cea mai mare de proteine, enzime, vitamine (riboflavină şi tiamină) şi substanţe minerale (săruri de potasiu, cantităţi mici de calciu, fier şi magneziu), în vreme ce galbenușul conţine mari cantităţi de lipide (64% sunt gliceride, 30% fosfolipide şi 6% colesterol). Și tu s-ar putea să faci aceste greșeli când gătești ouă. Iată ce trebuie să faci pentru a le evita!

Photo credit: Sarah Braun via Foter.com / CC BY-NC-ND

Iată mai jos câteva sfaturi pentru a prepara ouale cât mai corect pentru a ne bucura din plin de beneficiile lor.

Ouă ochiuri
Atunci când prăjim un ou ochi, untul din tigaie trebuie să fie încins. Dacă untul nu are o temperatură ridicată ouăle nu se vor prăji uniform. Pentru a obţine un gălbenuş moale în interior, dar gătit perfect în exterior, acoperiți tigaia cu un capac. Acesta nu va lasă căldura să se evapore, iar albuşul şi gălbenuşul se vor găti, în timp ce partea de jos se va rumeni.

Oua posate
Pentru a evita ca oul să se despartă, în oală ar trebui să fie suficientă apă pentru ca oul să aibă loc să plutească. De obicei apa trebuie să aibă aproape 8 centimetri adâncime. Ai grijă să folosești numai ouă proaspete dacă vrei ca rețeta să îți iasă cum trebuie. Urmăreste clipul de mai jos pentru a vedea metoda de gătit ouă posate a lui Chef Ben Starr.

Ouă fierte
Ouăle care sunt fierte prea mult devin sfărâmicioase şi emit un miros sulfuros. Pentru a evita acest lucru, ouăle ar trebui încălzite treptat într-o oală. Oala trebuie amplasată pe aragaz cu focul la un nivel ridicat până când apa atinge punctul de fierbere.

După ce se ia oala de pe foc, lăsaţi ouăle în apă încă zece minute, pentru ca gălbenuşul să fie uşor cremos, sau 14 minute, pentru ca gălbenuşul să devină ferm.

Dacă ouăle nu vor fi scoase din apă după timpul de gătire acestea vor continua să se gătească. Treceţi oul sub un jet de apă rece după ce l-aţi scos din apă. Apa rece ajută la separarea membranei oului de coajă.

O alternativă a ouălor fierte sunt cele gătite la abur. Acestea trebuie să se gătească timp de 6 minute pentru un gălbenuş moale sau 12 minute pentru a obţine un gălbenuş ferm.

Ouă bătute
Ouăle se coagulează rapid dacă nu sunt amestecate şi capătă o consistenţă cauciucată. Pentru a preveni acest lucru, ouăle trebuie amestecate continuu în timp ce se gătesc.

Pentru a preveni arderea ouălelor bătute, gătiţi-le la foc mic.

Dacă sarea este adăugată în timpul procesului de gătire aceasta va scoate toată umiditatea din ouă, astfel că condimentarea ar trebui făcută imediat după gătire.

Similar Posts