Sursa foto: https://unsplash.com/photos/9mjJc2glpns
In momentul in care sunt folosite articole pirotehnice este foarte important sa se respecte normele de siguranta, astfel incat sa nu apara accidente grave. De aceea, specialistii atrag atentia asupra mai multor probleme ce pot aparea cu artificiile si asupra gestionarii corecte a acestora.
Se va desemna un perimetru de siguranta
Se utilizeaza banda de semnalizare pentru a crea o zona de aprindere si lansare departe de spectatori. Desi artificiile de consum sunt mult mai mici decat cele uriase, folosite de profesionisti, ele sunt totusi periculoase.
Specialistii recomanda distante specifice de siguranta pentru artificiile utilizate pe sol sau in aer. Pe sol, este bine ca artificiile sa fie privite de la 35 m distanta. Pentru artificiile aruncate in aer este ideal ca oamenii sa stea la minim 100 de metri.
Conditiile meteo sunt importante
O zi cu vant este o reteta pentru dezastru atunci cand sunt aprinse artificii. Daca bate incredibil de tare vantul, se va amana spectacolul de artificii pana a doua zi. Vanturile puternice pot impinge scantei in afara perimetrului de siguranta si in casele, cladirile, copacii si iarba invecinate, ceea ce poate provoca incendii.
Citeste si: Articole pirotehnice pentru diverse petreceri si evenimente
Rafalele pot pune, de asemenea, in pericol persoana care se ocupa de artificii si pe cei care se uita. S-ar putea sa trimita scantei catre operator sau s-ar putea ca artificiile sa se rastoarne si sa se lanseze in directia oamenilor aflati in zona.
Se poate face in continuare spectacolul pirotehnic daca bate putin vant, doar ca cel care lanseaza artificiile trebuie sa stea in fata vantului si sa se asigure ca nimic inflamabil nu este in aval.
Tinand cont de aceste sfaturi, artificiile vor fi utilizate simplu si usor, fara pericole la care sa fie supusi cei care se afla in zona. Oricum, se va tine apa (sau un stingator) in apropiere. Daca ceva nu merge bine, incendiul va fi stins imediat. Ideal ar fi un stingator si nu apa, pentru ca apa in anumite conditii poate alimenta focul.
Pompierii folosesc o formula pentru a determina raportul de apa pentru stingerea incendiilor, dar utilizatorii normali nu trebuie sa isi bata capul cu asa ceva. E suficient un extinctor de dimensiuni mari.