Secretele longevităţii, relatate de cea mai în vârstă femeie din lume

Filemona este o doamnă, care locuieşte într-un sat izolat, undeva în Anzi. Ea are extraordinara vârstă de 116 ani. Femeia nu are o reţetă strictă şi nici un mare secret, dar toată viaţa ei a consumat numai hrană simplă, de la animalele propri, fără nimic procesat.

Secretele longevităţii, relatate de cea mai în vârstă femeie din lume

Niciodată nu a plecat din satul natal în care s-a născut şi în care a locuit toată viaţa. După ce s-a căsătorit a adus pe lume 12 copii, care la rândul lor i-au oferit un număr de 25 nepoţi. În prezent este străbunică a 35 de făpturi.

La această vârstă încă îşi prepară singură mâncarea, dar nu poate face prea multe activităţi deoarece se simte lipsită de puteri. Din cauza acestei situaţii dânsa îşi doreşte din ce în ce mai mult să părăsească această lume, să ajungă alături de soţul ei pentru a se odihni.

Filemona, susţine că nu s-a aşteptat să aibă o viaţă atât de lungă şi nici măcar nu a făcut ceva special în legătură cu asta. La fel ca şi vecinii ei a mâncat cartofi, brânză, lapte, fasole şi porumb, a muncit la pământul ei, iar la finalul zilei a admirat munţii de pe banca din curtea casei.

Vârsta femeii a fost aflată întâmplător în momentul în care aceasta şi-a rătăcit actele. Autorităţile din Peru au descoperit astfel că femeia s-a născut cu trei luni mai repede, 20.12.1897, faţă de japoneza Misao Okawa, care deţinea până acum titlul celui mai învârstă om de pe Pământ.

Pentru mine este clar motivul vârstei înaintate a femeii: mâncarea sănătoasă, mişcarea, lipsa de griji, aerul curat de munte. Din păcate stilul de viaţă zilnic ne împiedică cu desăvârşire să avem o astfel de dietă, mai ales dacă facem referire la mâncarea plină de conservanţi din comerţ şi mai ales la stresul cu care ne confruntăm zi de zi.