Se poate naște normal cu circulară de cordon?

Se poate naște normal cu circulară de cordon?

3 minutes, 50 seconds Read

Cordonul ombilical este firul direct (de 50-60cm), care îl conectează pe bebelușul din pântec direct de mama sa, prin placenta care se formează și își încetează funcția imediat după naștere.

Prin cordon pulsează viața, fiindcă doar datorită acestuia, copilașului îi sunt asigurate oxigen și nutrienți în timpul sarcinii, alături de binefăcătoarele celule STEM care ajung la el complet imediat după naștere (dacă nu se clampează imediat cordonul).

Ce este este circulara de cordon?

Circulara de cordon este denumirea medicală dată cordonului înfășurat în jurul gâtului fătului, respectiv al copilului, dacă este prezentă și după expulzie.

Prezintă o incidență de 6-37%, se depistează ecografic, iar jumătate din cazuri rezolvându-se de la sine înainte de naștere.

Cordonul se poate înfășura însă și pe membrele fătului, suferind mai multe modificări pe parcursul sarcinii. Dacă la una dintre vizitele ecografice cordonul părea înfășurat într-un anumit fel, aproape sigur dățile următoare el va arăta cu totul diferit.

Foarte important de reținut: Faptul că apare acest fenomen intrauterin nu are nicio legătură cu capacitatea de a respira a bebelușului.

Asta deoarece el nu respiră propriu-zis, ci se „hrănește” cu oxigen, la fel cum se hrănește și cu ceilalți nutrienți prin sângele care vine dinspre placentă.

Mai mult, nu există riscul unei presiuni prea mari a cordonului înfășurat, deoarece acesta nu are o textură fragilă.

Cele 2 artere (care duc sângele neoxigenat de la bebeluș spre placentă) și vena (care aduce sânge oxigenat de la placentă spre bebeluș) nu se vor ștrangula, pentru că între ele există un gel, tare ca și un cartilagiu, care se numește gel Worthon și face acest lucru imposibil.

Se poate observa cum imediat după naștere, poți liniștită să apeși tare, pentru că circulația sangvină nu se oprește.

De ce înfășoară cordonul?

Dintr-un motiv cât se poate de firesc: torsiunea în pântecul mamei.

Bebelusul se mișcă tot mai mult prin rotire, mai ales în lunile mai avansate de sarcină.  Astfel, el își înfășoară inevitabil cordonul în jurul gâtului și al membrelor, la fel cum îl și desface ulterior, tot prin torsiune.

Ecografic, se poate observa dacă e înfășurat o data sau de mai multe ori, poate avea un aspect mai lejer sau unul mai constrictiv, fără ca asta să reprezinte un risc.

Este un fenomen ce nu poate fi prevenit și nici nu există studii care să arate cu certitudine că anumite împrejurări îl favorizează. Nici poziția de somn a mamei, nici obiceiurile alimentare și nici chiar fumatul nu au influență directă asupra lui.

De aceea, circulara de cordon NU ar trebui să fie un diagnostic propriu zis.

Deși în România este. Iar orice diagnostic înseamnă măsuri, tratament și recomandări specifice, precum se dau în cazul unor boli.

Cel mai adesea, la prima interacțiune cu circulara de cordon, mamei i se recomandă operația de cezariană, de multe ori justificată prin riscul de sufocare a fătului la naștere. Asta deși nu există niciun studiu care să ateste că nașterea naturală este imposibilă sau există influențe clare asupra travaliului.

Sunt copii care își înfășoară sau desfac legătura după ce nașterea a început, iar asta nu îi afectează nici pe mamă, nici pe ei.

Este circulara de cordon motiv care să indice necesitatea operației de cezariană?

Categoric, NU! Cel puțin, nu poate fi luată o astfel de decizie până când nașterea nu se declanșează, fiindcă doar atunci se poate vedea cel mai devreme dacă într-adevăr există vreun risc.

Însă, faptul că bebe din burtică are cordonul înfășurat la o ecografie în timpul sarcinii – chiar și la ultima – fără alte probleme sau riscuri asociate, categoric nu constituie un motiv pertinent.

Se poate naște natural fără probleme chiar și dacă bebelușul are de mai multe ori cordonul înfășurat în jurul gâtului.

De aceea, recomand viitoarelor mămici să se documenteze pe cont propriu, să își ia informații din surse sigure și independente și să demonteze singure acele „mituri” care le pot împiedica să își trăiască sarcina în liniște și să aibă o naștere firească.

Te aștept pe dittadepner.ro pentru mai multe informații care să îți aducă o naștere frumoasă și împlinitoare.

Ditta Depner

Similar Posts