Satul din România în care hectarul de pământ costa 30.000 de euro şi este de trei ori mai scump decât în Olanda. Cum este posibil acest lucru

Satul din România în care hectarul de pământ costa 30.000 de euro şi este de trei ori mai scump decât în Olanda. Cum este posibil acest lucru

author
2 minutes, 44 seconds Read

Un sat din România se numără printre cele mai de succes sate din România, este locul unde un hectar de pământ este printre cele mai scumpe din Europa.
Satul din România în care hectarul de pământ costa 30.000 de euro şi este de trei ori mai scump decât în Olanda. Cum este posibil acest lucru

Cheia succesului acestui sat este una simplă: munca, iar locuitorii satului se pot lăuda că prin forţele lor au făcut ca această comună să fie atât de cunoscută.

Este vorba despre localitatea Matca din judeţul Galaţi unde hectarul de teren agricol a ajuns să coste şi peste 30.000 de euro.

Aproape 3.000 dintre cele 8.000 de hectare ale localităţii sunt cultivate cu legume, iar 800 de hectare sunt acoperite cu solarii. O şesime dintre solariile României sunt la Matca, iar producţia anuală de legume depăşeşte 200 de milioane de kilograme.

Şi afacerea merge foarte bine. Din sat se vând cantităţi considerabile de legume iar ca efect direct a acestui fapt este acela că hectarul de arabil a ajuns să coste sume ameţitoare la Matca: undeva între 30.000 şi 40.000 de euro, adică de două-trei ori mai mult decât terenurile agricole din Olanda sau din Franţa.
O şesime dintre solariile din România se găsesc la Matca. Potrivit statisticilor la nivel naţional sunt aproape 5.000 de hectare de solarii, dintre care 800 de hectare se găsesc în Matca.

Tot mai mult comune din zonă (aflată în imediata apropiere a oraşului Tecuci) au prins gustul afacerii cu legume în spaţii protejate şi au luat exemplul vecinilor lor aşa că solariile din Matca, Corod, Cudalbi, Drăgăneşti şi Comeşti acoperă circa 1.000 de hectare, deci cam o cincime din suprafaţa cultivată „sub folie” în România.

Comuna nu seamănă cu nicio altă aşezare românească. Văzută de departe, Matca luceşte în soare ca o imensă întindere de apă. Practic fiecare curte este acoperită cu folie din polietilenă, aşa că doar imobilele mai înalte ies în evidenţă, ca nişte insuliţe în uriaşa întindere lucitoare.

În Matca nu sunt asistaţi sociali. Pentru că aici fiecare a înţeles că numai prin muncă pot să îşi dezvolte afaceri de succes. Primarul Nelu Costea spunea că: „La noi sunt doar vreo 30-40 de persoane la ajutor social. Sunt oameni bolnavi, care nu pot munci. În rest, toată lumea e la muncă, nu la întins mâna”

Pământul este din această cauză teribil de scump la Matca. În vecinătatea aşezării, unde sunt concentrate 99% dintre solariile din comună, hectarul depăşeşte 30.000 de euro. Este cel mai scump teren agricol din România şi printre cele mai scumpe din Europa, în condiţiile în care în Olanda sau în Franţa hectarul de teren arabil este între 12.000 şi 18.000 de euro, adică de două-trei ori mai ieftin decât la Matca.
„Vin polonezii şi iau castraveţi de la noi. Au discutat pe internet în engleză cu cineva de pe-aicea. Ei au fabrică la ei în Polonia şi vor castraveţi mulţi. Îi pun la borcane şi îi duc în Lituania, în Germania şi nu mai ştiu unde. Se culeg în jur de 400-500 de tone de castraveţi pe zi, aici la Matca”, povesteşte mătcaşul Ionel Dobrea.

Similar Posts