Yangsi, un sat izolat din sud-vestul Chinei, provincia Sichuan, a derutant oamenii de stiintă de zeci de ani. Aproximativ 40% din locuitorii săi sunt mai scunzi decât oamenii normali. 36 dintre cei 80 de locuitori sunt pitici – cel mai înalt măsurând numai 1,16 metri, iar cel mai mic numai 0,68 m. Acesta este un procent prea ridicat pentru a fi clasificat ca un fenomen aleator, dar până acum nimeni nu a fost în măsură să ofere o explicație mai bună.
Astăzi, din cauza numărului mare de locuitori, Yangsi este cunoscut sub numele de “Satul de pitici”.
După spusele bătrânilor satului, viața lor liniștită și fericită a fost distrusă într-o noapte de vară cu mulți ani în urmă, atunci când o boală a lovit regiunea.
Mai mulți localnici au suferit de o boală misterioasă, fiind afectați în principal copiii mici cu vârste cuprinse între 5 și 7 ani. Acești copii s-au oprit din creștere, rămânând la aceeași înălțime pentru tot restul vieții lor. În afară de incapacitatea lor de a creste mai înalți, unii dintre aceștia au suferit și diverse handicapuri.
Oamenii de știință și experți au vizitat Yangsi, pentru a studia apa, solul, și cereale în regiune. Ei au examinat, de asemenea, persoanele afectate în speranța de a aduna câteva indicii. Cu toate acestea, ei au fost în imposibilitatea de a determina cauza din spatele acestei ciudățenii, acest lucru rămânând la fel de misterios astăzi, așa cum a fost în urmă cu 60 de ani.
În conformitate cu scrierile oficiale, boala ciudată a fost descoperită în 1951. Locuitorii de atunci au fost descriși ca având membrele scurte.
Un recensământ a fost realizat in 1985, descoperind aproximativ 119 astfel de cazuri, în sat. Aparent, boala nu s-a oprit, ea a înaintat și la generațiile următoare.
În timp ce autoritățile chineze nu neagă existența satului, ei nu au deschis locul pentru a fi vizitat de străini.
Deși problema a fost înregistrată oficial în 1951, rapoartele prin care erau menționați pitici datează înca din 1911.
În 1947, om de stiinta englez, profesorul Karyl Robin Evans, a susținut că a văzut câteva sute de pitici care trăiesc într-o vale, de la distanță, chiar în zona în care este localizat Yangsi.
Chair dacă piticii ei înșiși nu reprezintă un lucru neobișnuit, numarul lor mare este cel care ne dă de gândit.
În 1997, o nouă teorie a sugerat o concentrație mare de mercur în sol, însă acest lucru nu a fost dovedit încă.
Unii oameni dau vina pe gazele toxice de când japonezii au invadat China în urmă cu mulți ani. Dar niciodată japonezii nu au ajuns în satul Yangsi.