România mai pierde un proces la CEDO: Romii dintr-un oraș din Transilvania au câstigat procesul împotriva statului român

author
4 minutes, 38 seconds Read

România a pierdut la Curtea Europeană a Drepturilor Omului un proces intentat de 37 de romi din Reghin, statul român fiind obligat să acorde, pentru 27 dintre ei, despăgubiri de aproape 200 de mii de euro.

Ieri, 27 ianuarie 2015, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a publicat decizia în cauza Ciorcan și alții c. României. Cazul vizează intervenția nejustificată și disproporționată a poliției, în comunitatea de romi din Apalina, Reghin, jud. Mureș. Romani CRISS a sprijinit victimele pentru derularea procedurilor judiciare, atât în fața instanțelor naționale și a CEDO.

Rromii din Reghin s-au plâns la CEDO că au fost bătuți și împușcați de polițiști și împotriva lor forțele speciale ar fi aruncat inclusiv grenade cu gaze lacrimogene.

Pe baza certificatelor medico-legale care confirmau rănile suferite în timpul incidentelor din satul Apalina, din 7 septembrie 2006, CEDO a decis în favoarea rromilor, deși polițiștii au susținut tot timpul că au acționat în legitimă apărare.

Incidentul care a dus la o confruntare generalizată între rromi și poliție a fost un conflict minor și banal într-un bar, între doi bărbați și un polițist. După ce polițistul a făcut o plângere, forțele de ordine au venit să-i ridice pe cei doi rromi și atunci au avut loc confruntări violente.

Poliția susține că a fost nevoită să folosească forța, inclusiv gloanțe de cauciuc, din cauza agresivității mulțimii, însă CEDO nu a fost de aceeași părere.

Directorul Asociației Romani Criss, care a susținut dosarul la CEDO, Marian Mandache apreciază că pentru prejudiciul creat, sumele primate de reclamanți, de circa 6-7 mii de euro, sunt mici.

El spune că mai sunt 14 persoane vătămate în Apalina, pentru care dosarele sunt pe rol, spre a fi și ele despăgubite.

CEDO a condamnat România pentru încălcarea drepturilor omului, respectiv a dreptului la viață, a dreptului la integritate fizică și a dreptului de a nu fi supus discriminării. S-a avut în vedere modul defectuos în care a fost derulată anchetă de către organele de urmărire penală, fiind astfel omisă constatarea și sancționarea promptă a neregulilor săvârșite prin purtarea abuzivă a polițiștilor, fapte ce au generat suferințe medicale majore, constatate prin certificate medico-legale, în rândul membrilor comunității de romi din Apalina, jud Mureș.

Un lucru extrem de important este faptul că instanța europeană a subliniat că forțele de ordine nu pot fi folosite în mod arbitrar și excesiv, ci doar în situații în care este vorba despre luări de ostatici sau răpiri, ori în cazul în care sunt implicați infractori periculoși sau înarmați cu arme de foc. În speță de față, CEDO a arătat că nu a existat o explicație plauzibilă din partea autorităților pentru utilizarea forțelor speciale.

Romani CRISS a atras în mai multe rânduri atenția autorităților cu privire la utilizarea arbitrară a forțelor speciale, în special în comunitățile de romi.

CEDO a condamnat modul în care autoritățile romane au derulat ancheta. Mai concret, autoritățile au fost criticate pentru neefectuarea unor expertize de specialitate, pentru omisiunea de a audia persoanele care aveau cunoștință de cauză, pentru că nu au stabilit motivele pentru care unele dintre persoanele de etnie romă au fost împușcate în spate și pentru că nu au reușit să stabilească nici măcar care dintre polițiștii prezenți au folosit armele de foc sau să clarifice dacă glonțul cu care a fost împușcată Ciorcan Susana a fost de cauciuc sau metalic.

CEDO a mai stabilit că deși autoritățile au reclamat faptul că o mulțime furioasă formată din peste 100 de romi a atacat polițiștii, procurorul a audiat doar 29 de victime și niciun alt participant din cei peste 100 de presupuși participanți din rândul romilor. De asemenea, nici un martor nu a fost audiat. CEDO a mai subliniat faptul că niciun obiect (furci, topoare etc) dintre cele cu care autoritățile reclamă că ar fi fost atacate de romi nu a fost găsit și reținut în cadrul cercetărilor efectuate de reprezentanții parchetului.

Deși romii au reclamat în fata Parchetului faptul că acțiunea poliției a avut o motivare rasistă, în special în ce privește utilizarea trupelor speciale de poliție și a forței excesive, autoritățile nu au acordat atenție acestui aspect în cadrul investigației și nu au audiat martorii și polițiștii cu privire la acest lucru.

România a fost condamnată pentru încălcarea art. 2, 3 și 14 coroborat cu art. 2 și 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, iar victimele au primit suma totală de 192.000 de euro drept despăgubiri, împărțită astfel: 42.000 euro pentru cei șapte copii ai defunctei Ciorcan Susana și câte 7500 euro pentru fiecare dintre cele 20 de victime.

Suma totală acordată drept despăgubiri este a doua ca mărime din istoria CEDO în cazurile în care sunt implicați aplicanți de etnie romă, prima fiind o altă cauză în care Romani CRISS a sprijinit victimele pentru parcurgerea demersurilor juridice, anume cauza Moldovan și alții c. România (cunoscută drept cazul Hădăreni), în care CEDO a acordat per ansamblu aproximativ 470.000 euro.

Sursa: Agerpres

Sursa foto: Dorin Gherman

Similar Posts