Ieri, după adunarea de la Braşov, două locaţii au primit certificatele pentru zone ecoturistice în cadrul Adunării Generale a Comisiei Europene pentru Turism.
Cele două destinaţii sunt: Zărnești-Piatra Craiului, din județul Brașov, și Creasta Cocoşului-Mara-Cosău din Maramureş.
Dacă e să facem referire la prima locaţie, putem spune că oraşul Zărneşti s-a dezvoltat foarte mult, având în vedere că nici nu apărea pe hartă în anul 1989. Aici ai o varietate mare de trasee pe care le poţi parcurge într-o escapadă, dacă vrei să scapi de oraşele pline de poluare.
Atracţia principală în acesta zonă este Rezervaţia de urşi, cea mai mare rezervate de acest gen din Europa de sud-est. Această rezervaţie este unică, datorită spaţiului special amenajat pentru ca urşii să poată sta în libertate dar în acelaşi timp să fie și protejaţi. În prezent, în rezervaţie trăiesc 62 de exemplare, iar fiecare dintre ei are la dispoziţie, pentru plimbare, suprafeţe vaste.
Aici au fost aduşi urşi agresaţi sau prost îngrijiti în cadrul Gradinelor Zoologice. Urşii pot fi adoptaţi de iubitorii de animale din ţară şi din străinătate contra unor sume de bani, care vor fi folosite de administratorii rezervaţiei pentru a hrăni animalele şi pentru a le oferi acestora cele mai bune condiţii de viaţă.
De asemenea, se poate vizita Schitul Coltul Chiliei, o biserică veche în stâncă pe care nu trebuie să o ratezi dacă eşti prin zonă. Gurile de la Zaplaz sunt porţi care te duc într-o altă dimensiune, găuri la înălţimi prin care poţi privi cerul, găuri care înainte erau pe fundul mării.
„Este o destinație unde găsești totul așa cum ți-ar plăcea, să ieși din afara cotidianului, din afara orașelor pline de poluare, să vii să te încarci de energie pozitivă, să te bucuri de toate așa cum Dumnezeu le-a lăsat”, a declarat Mirela Matichescu, vicepreședintele Autorității Naționale pentru Turism.
A doua destinaţie ecoturistică se află în Maramureșul istoric. Un loc liniştit, relaxant, care te aşteaptă cu căsuţe din lemn sculptate manual, păstrăvării și meniuri tradiționale.
Această zonă se întinde pe o suprafaţă de 46.000 ha, o suprafaţă demnă de lăudat, cu tradiţii de sute de ani, cu biserici de lemn, cu porţi monumentale din lemn, multă verdeaţă, curăţenie şi aer curat.
Pentru ca aceste destinaţii să devină zone ecoturistice au fost nevoite să îndeplinească câteva cerinţe, precum: cel puțin două treimi dintre activitățile oferite oaspeților trebuie să aibă legătură cu natura, mai mult de jumătate dintre locurile de cazare să fie mici, cu doar câteva camere și construite din materiale tradiționale, iar meniul să ofere produse locale, de preferință bio.
România este prima ţară din Europa care lansează criterii de evaluare pentru destinaţiile de ecoturism.