Restaurarea unei dintre cele mai frumoase cetăţi româneşti este gata. Trebuie să o vizitezi şi tu!

Restaurarea unei dintre cele mai frumoase cetăţi româneşti este gata. Trebuie să o vizitezi şi tu!

author
2 minutes, 2 seconds Read

Restaurarea cetăţii Deva a fost finalizată în sfârşit după trei ani de zile. Monumentul istoric, considerat emblemă a oraşului Deva, are acum o față nouă şi poate fi vizitat de către toţi cei care vor să redescopere frumuseţea acestei cetăţi considerate una dintre cele mai spectaculoase fortăreţe din ţară.
Restaurarea unei dintre cele mai frumoase cetăţi româneşti este gata. Trebuie să o vizitezi şi tu!

La festivitatea de deschidere turiştii au fost întâmpinaţi cum se cuvine de domniţe, cavaleri, soldaţi pentru a-i introduce cât mai bine în atmosfera medievală.

Restaurarea cetăţii Deva a început în 2013, reabilitându-se incintele II şi III ale fortăreţei. Rezultatele acestui proces de reabilitare sunt însă vizibile, cetatea medievală ce străjuieşte oraşul fiind total schimbată acum.

Zidurile au fost refăcute şi par mai înalte, iar bălăriile şi pământul au fost înlocuite cu alei şi poteci pietonale. S-a trecut şi la amenajarea de noi căi de acces şi iluminat arhitectural.

Toate lucrările au costat 38,42 de milioane de lei, din care 21,96 milioane lei au fost bani asiguraţi din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Cetatea Deva este aşezată pe un con vulcanic ce domină oraşul de la peste 180 de metri înălţime, fiind considerată în Evul Mediu una dintre cele mai importante fortificaţii ale Transilvaniei. Aceasta datează din anul 1269 şi a fost construită pe vremea regelui ungar Bella al IV-lea în 1264, fiind declarată monument istoric.

Ca orice cetate care se respectă şi aceasta are legendele ei. Una se referă la modul în care a fost construită, legenda zicând că la construirea cetăţii au participat şi 12 ortaci, însă tot ce ridicau ziua se dărâmă noaptea. Pentru a putea finaliza cetatea au făcut un legământ, acela că soţia celui care va veni va fi oferită că jertfă pentru ca zidurile să nu se năruie. Potrivit legendei meşterul Kelemen ar fi fost cel care a trebuit să-şi sacrifice soţia.

Daniel Iancu, muzeograf la Muzeul Deva: „Soţia celui care vine prima în cetate a fost arsă şi mortalul, amestecat. Astfel, a ajutat la construcţia Cetăţii Devei.”

Turiştii pot să urce la cetate fie cu telecabina fie pe jos. Cei care însă vor să viziteze cetatea trebuie să ştie că un tur complet durează aproximativ două ore, însă nu vor regreta pentru că cetatea este spectaculoasă.

Similar Posts