După opt ani de lucrări, Palatul Culturii din Iași și-a redeschis porțile. Palatul Culturii cel mai cunoscut simbol al oraşului a fost inclus într-un amplu program de consolidare şi restaurare, finanţat prin Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei şi implementat în perioada 2008-2016 de Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii.
Photo credit: Chodaboy via Foter.com / CC BY-NC-ND
Palatul Culturii din Iași este o clădire emblematică, construită, în perioada 1906 – 1925, în perimetrul fostei Curți Domnești medievale moldovenești, pe locul fostului Palat Domnesc.
Palatul Culturii din Iaşi a fost construit în stil neogotic şi a reprezentat una din ultimele expresii ale romantismului în arhitectura oficială. Palatul se înălţă, în parte, peste ruinele curţilor domneşti medievale, menţionate documentar în 1434.
Palatul ieşean este inspirat din stilul arhitectural al Palatului de Justiţie din Paris, un lucru mai puţin cunoscut, consemnat în documentele vremii ţine de noaptea în care s-a inaugurat Turnul cu ceas al Palatului ieşean. În noaptea de 11-12 octombrie 1925, Berindei şi cei doi fii ai săi şi-au petrecut-o în turnul palatului, încercând să regleze ceasul. Şi toată noaptea nu s-a auzit decât Hora Unirii în tot Iaşul, iar toată lumea se întreba ce se aude şi ce se întâmplă.
Mozaicul din holul central al palatului a fost inspirat după cel al Catedralei Saint-Pierre din Franţa, de lângă Cannes, pentru realizarea căruia au fost aduşi meşteri francezi. De asemenea, întreg mobilierul cu care a fost garnisit interiorul a fost fabricat în Atelierul de artă decorativă al lui Albert Goumain, la Paris.
Lucrările de consolidare, restaurare şi amenajare a Palatului Culturii din Iaşi s-au desfăşurat în perioada septembrie 2008 – ianuarie 2016 şi au costat, în total, 26.120.622 de euro (fără TVA). Lucrările au fost finanţate de Ministerul Culturii şi Banca pentru Dezvoltare a Consiliului Europei, printr-un proiect care prevede reabilitarea monumentelor istorice din România. Lucrările, executate de firma Iasicon SA Iaşi, au debutat în luna septembrie 2008, cu un buget iniţial de 10.692.485 euro (fără TVA), ele fiind sistate în luna octombrie 2011, din cauza lipsei finanţării. În noiembrie 2013, Unitatea de Management din cadrul Ministerului Culturii a scos la licitaţie restul lucrărilor, care au fost reluate în luna octombrie 2014, pentru suma de 15.428.137 euro (fără TVA).
Efortul a fost finalizat la data de 19 ianuarie 2016, proiectul fiind unul dintre cele mai mari de acest fel executate vreodată în ţara noastră. Practic, după cum a declarat ministrul Vlad Alexandrescu, lucrările de consolidare, restaurare şi amenajare a celor 34.000 de metri pătraţi ai Palatului Culturii au reprezentat cea mai vastă operaţiune de reabilitare a monumentelor istorice executată până acum în România. La lucrări au participat peste 350 de specialişti şi muncitori, care au lucrat aproape neîntrerupt pentru finalizarea la timp a investiţiei.
Palatul Culturii este, alături de Muzeul Unirii şi Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”, unul din cele trei obiective istorice şi culturale din judeţul Iaşi finanţate consistent în ultimii ani de la bugetul de stat.
Elementele de interes turistic pe care le putem admira în Palatul Culturii sunt:
– Sala gotică, unde se poate admira mozaicul ce reprezintă un „bestiarum„ medieval (grifoni, acvile bicefale, lei).
– Sala „Voievozilor„ se află la etaj și conține, în medalioane, portretele domnilor Moldovei și ale regilor României.
– Tot la etajul I se află sala „Henri Coanda„, ale cărei lambriuri au fost executate după un proiect al marelui savant.
– Orologiul cu carillon, instalat în turnul central, este format dintr-un ansamblu de opt clopote care reproduc, din ora în ora, „Hora Unirii„.
Pentru cei care sunt interesați să-l viziteze, intrarea este liberă, programul de vizitare al muzeelor fiind de marţi până duminică, între orele 10:00-17:00, cu excepţia sărbătorilor legale.