Autoritățile americane promit o recompensă de 1 milion de dolari pentru cel care îl prind sau dau informații despre locul în care se află un țepar pe net din România. Nicolae Popescu, în vârstă de 34 de ani, din Alexandria, județul Teleorman.
Nicolae Popescu a intrat în atenția FBI după ce a reușit să comită o serie de ilegalități pe internet, el reușind performanța de a ajunge numarul unu pe lista celor mai cautati infractori cibernetici a FBI-ului.
FBI are pe lista celor mai cautati infractori cibernetici doi romani: Nicolae Popescu si Dumitru Bosogioiu. Pentru primul, autoritatile americane sunt dispuse sa plateasca 1 milion de dolari celui care le ofera o informatie care sa duca la prinderea suspectului. Pentru al doilea, sunt oferiti 750 de mii de dolari.
Cel vanat de FBI a invatat intial la Colegiul Ghica, din Alexandria, unde a terminat clasa a 9-a. In clasa a 10-a s-a transfersat la liceul Cuza, ambele cu profil matematica-informatica. Cei care il cunosc au spus ca era un elev mediocru, inclusiv la informatica unde avea medii de 5 sau 6.
Asta nu l-a impiedicat sa faca o cariera din exploatarea resurselor oferite de internet. Numai ca a facut-o inseland zeci de americani carora le oferea spre vanzare motociclete, barci cu motor, avioane de mici dimensiuni, produse pe care il realitate nu le avea. Oamenii trimiteau banii si nu mai primeau niciodata bunul platit, conform Stirilor ProTV.
Nicolae Popescu (33 de ani), originar din Alexandria, Răzvan Dragomir (34 de ani), zis “Mânuţă”, Ovidiu Vlad Cristea (26 de ani) din Zimnicea, zis “Ică”, Dumitru Bosogioiu (32 de ani) din Orleşti, Daniel Alexe şi Tudor Barbu Lăutaru, cunoscut drept “George Skyper”, precum şi albanezul Fabjan Meme au participat la “o escrocherie sofisticată de fraudă pe internet”.
În cadrul acestei escrocherii, infractorii postau, din România şi din alte ţări europene, pe site-uri de licitaţie de pe Internet (eBay, Cars.com, AutoTrader.com, CycleTrader.com) anunţuri de vânzare de maşini, motociclete, bărci şi alte produse scumpe – preţurile variau în general între 10.000 şi 45.000 de euro.
Acuzaţii angajau complici, care se dădeau drept vânzători şi care negociau cu potenţialele victime prin e-mail şi le trimiteau certificate false şi alte informaţii pentru a le convinge să cumpere produsele. Anunţurile postate conţineau imaginile şi descrierile unor vehicule şi ale altor obiecte de vânzare, fără ca, de fapt, acestea să existe în realitate. Mai mult, ei pretindeau că vând maşini de la dealeri auto, dar aceşti dealeri erau inexistenţi, motiv pentru care inculpaţii au creat website-uri false.
După ce convingeau victimele să cumpere, aşa-zişii vânzători le trimiteau facturi false care păreau a proveni de la servicii legitime de plată pe Internet (Amazon Payments, PayPal), cu instrucţiuni pentru depunerea plăţilor în conturi bancare deţinute de Răzvan Dragomir şi alţi asociaţi care locuiau în Statele Unite ale Americii.
Autorităţile americane estimează că cei şase români şi albanezul au câştigat peste 3 milioane de dolari în urma activităţilor frauduloase.