Din 8 octombrie, sistemul de monitorizare a transporturilor de lemn, cunoscut ca “Radarul Pădurilor”, ce are ca scop reducerea tăierilor ilegale și a evaziunii fiscale în domeniu, a devenit obligatoriu. Monitorizarea se face online, printr-o aplicaţie instalată pe smartphone-urile transportatorilor.
„Știți foarte bine că din 8 octombrie este în vigoare radarul pădurii. Funcționează spectaculos. În două săptămâni vom face o informare în ședință de guvern. Dar pot să vă spun, în premieră, că de fapt, în opt-nouă zile, până acum s-au confiscat și s-au dat amenzi aproape cât într-un an pentru cei care nu înțeleg că nu se mai poate fura. Sper că se vor potoli, că nu vor avea ce face”, a declarat ministrul, potrivit agerpres.ro.
“Radarul pădurilor funcţionează foarte bine. Prin sistemul 112 am avut 534 de apeluri, iar în urma lor am descoperit 172 de transporturi ilegale. Dacă lemnul nu are cod unic, nu poate intra într-un depozit. Avem şi cazuri în care nu a fost primit lemnul în depozite pentru că nu avea cod unic (…) Până la intrarea în vigoare a Radarului pădurii erau mult mai mulţi, cu câteva mii mai mulţi. Deci automat rezultă că aveau alt gen de ocupaţii. Poate că s-au retras din activitate, s-au reprofilat, dar este şi acesta un semn de întrebare”, a spus Doina Pană, potrivit Mediafax.
Ministrul delegat a adăugat că pădurile au reprezentat o prioritate a mandatului său.
“Vă mărturisesc cinstit că am considerat că pădurile ard mai tare, pentru că la ce jaf a fost… de dinainte de Revoluție, nu se mai putea. Din prima zi de preluare a mandatului, premierul asta m-a rugat. Peste tot sunt probleme și pe ape și piscicultură, dar în primul rând asta m-a rugat: să termin cu hoția din păduri”, a afirmat ministrul Doina Pană.
Ministrul Doina Pană, a declarat, sâmbătă, că în cele 15 zile de la lansarea sistemului de control pentru prevenirea tăierilor ilegale, cunoscut ca “Radarul pădurilor”, au fost descoperite 172 de transporturi ilegale, cele mai multe în judeţele Braşov, Sibiu, Gorj şi Hunedoara.
Sursa: Agerpres