Premieră în sistemul medical din România. În Târgu Mureş a fost făcut primul implant de ”inimă artificială”

Premieră în sistemul medical din România. În Târgu Mureş a fost făcut primul implant de ”inimă artificială”

author
3 minutes, 32 seconds Read

Joi, la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT)din Târgu Mureş a fost realizat primul transplant de „inimă artificială”. Acest dispozitiv, implementat unui pacient de 44 de ani, din Suceava, funcţionează ca o pompă care reglează debitul cardiac.

Premieră în sistemul medical din România. În Târgu Mureş a fost făcut primul implant de ”inimă artificială”

Operaţia a fost realizată de către şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de la IBCvT din Târgu Mureş, Horaţiu Suciu, doctorul Peter Branecky din Germania şi medicul Bojan Biocina din Croaţia.
Pacientul căruia i-a fost făcută operaţia se afla de multă vreme pe lista de transplant şi datorită acestui dispozitiv acum se simte mult mai bine.

„Este vorba de un dispozitiv care utilizează ca sursă de energie electricitatea; practic, este vorba de o pompă care se implantează în interiorul ventriculului stâng şi are rolul de a prelua cantitatea de sânge pe care ventriculul nu reuşeşte să o ejecteze pe căile naturale, punând în repaus muşchiul inimii, care nu face faţă acestei sarcini. Starea noastră de bine se datorează acestei activităţi cardiace care asigură un debit de 7-8 litri pe minut”, a declarat dr. Horaţiu Suciu.

„Această primă implantare trebuie urmată de un program de tratament al insuficienţei cardiace. Din informaţiile pe care le am şi din demersurile pe care le-am făcut, atât la nivelul Ministerului Sănătăţii, domnul ministru Bănicioiu, cât şi preşedintele CNAS, am fost asigurat că vom fi sprijiniţi, clinicile care derulează program de transplant cardiac, să derulăm un astfel de program”, a adăugat el.

Insuficientă cardiacă este o afecţiune des întâlnită în rândul populaţiei, iar acest dispozitiv ar putea salva multe vieţi.

„Acest tratament modern vine ca o soluţie complementară faţă de transplantul cardiac, care este un tratament modern al insuficienţei cardiace, dar există şi impedimente, cum ar fi lipsa donorilor, valabil în toate ţările din Europa, precum şi o categorie de pacienţi care nu se încadrează în această indicaţie de transplant cardiac. Este un procedeu complementar, vine în ajutorul acestor pacienţi, fie de a aştepta în siguranţă transplantarea cordului, care nu poate fi prevăzut întotdeauna, şi poate să fie şi o alternativă la transplant pentru o anumită categorie de pacienţi. Sunt pacienţi care stau de 6-7 ani pe un astfel de dispozitiv pe care l-am implantat astăzi. În sfârşit şi ţara noastră se aliniază unor standarde în tratamentul modern al insuficienţei cardiace”, a explicat Horaţiu Suciu.

Medicul Bojan Biocina este încântat că a putut să participe la o astfel de premieră în România şi susţine că în Croaţia astfel de intervenţii sunt foarte populare.

„Sunt foarte bucuros că am putut participa la această intervenţie şi că am putut împărtăşi din experienţa pe care am dobândit-o în Croaţia. Acest procedeu este deosebit de important deoarece se salvează vieţile acelor persoane care nu ajung să obţină un transplant şi, aşa cum am aflat acum, din acest punct de vedere în România există o problemă. Noi, în Croaţia, avem o rată de transplant de 10-11 la un milion de locuitori şi este una dintre cele mai ridicate din lume, mai mult decât atât, anual implantăm aproximativ şapte astfel de dispozitive la un milion de locuitori. La nivel global acest procedeu reprezintă un standard de îngrijire şi este o reală alternativă la transplant. Rezultatele clinice după implantarea acestui dispozitiv sunt similare cu cele de după realizarea unui transplant. Este evident că niciodată nu vor exista suficiente inimi pentru a acoperi nevoia de transplant. Eu felicit România pentru că a a intrat în clubul ţărilor care realizează astfel de intervenţii şi cred că acest program se va dezvolta şi că va acoperi nevoile pacienţilor care suferă de insuficienţă cardiacă”, a explicat acesta.

Un astfel de dispozitive este, în schimb, extrem de costisitor, costul acestuia fiind de 90.000 de euro cu TVA.
De data asta costurile, pentru bărbatul operat au fost suportate de către fondurile primite de IBCvT Târgu Mureş în cadrul programului naţional de transplant.

Sursa: Descopera

Similar Posts