Această comunitate este situată în Maramureş la 60 kilometrii de Baia Mare şi are ca şi locuitori un număr de 454 de rromi dintre care 270 sunt copii cu vârste mai mici de 16 ani.
În România nu se cunoaşte această problemă şi cei care o cunosc o tratează cu superficialitate, asta să nu zic altfel. Însă trebuie să ne facem cunoscuţi în alte ţări pentru ca cineva să poată lua altitudine. Cei de la The Telegraph şi Daily Mail au mers acolo să vadă cine sunt oamenii pe care i-au expulzat din Londra.
Cele mai multe din familii au în jur de 5-6 copii. „Am 7 copii. Din ce să trăiesc? Mai muncesc cu ziua, mai ajutor de la stat. Toți vin şi ne filmează…Mai mergem în Franţa, facem şi noi ce putem”, a declarat Robert, un locuitor din Ponorâta.
Casele sunt dărăpănate, nu au nici o sursă de apă, de canalizare sau gaz nici nu avem ce vorbii. Casele sunt de fapt nişte colibe, improvizate cu celofan, lemne şi din gunoaiele pe care aceştia le-au găsit aruncate.
Copiii abia au ce mânca şi nu merg la şcoală, asta pentru că nu primesc cornul şi laptele, iar părinţii consideră că nu au pentru ce să-i trimită până acolo.
Autorităţile se spală pe mâini susţinând că ei fac tot ce se poate pentru această comunitate, însă momentan nu se vede nici un fel de schimbare. Cei mai mulţi oameni care locuiesc în apropierea comunitatii sunt deranjaţi în special de mizeria pe care sunt obligaţi să o suporte zilnic.
Ca şi măsuri autorităţile vor ca în primul rând să le aducă apă, prin montarea a 10 cişmele de apă, ulterior să aducă pubele de gunoi, să facă curăţenie şi să construiască toalete publice din lemn pentru locuitori.
De asemenea Primarul comunei Coroieni, Gavrilă Ropan, doreşte să schimbe modul în care aceştia privesc şcoala, să ii ademenească să vină aici. „Ar trebui făcut un campus. I se spunea internat pe vremea mea. Mergeai lunea şi veneai sâmbăta, aveai mâncare, duşuri, dormit. În sensul acesta, dacă li se acordă aceste facilităţi, atunci am reuşi să şcolarizăm peste 50% din aceşti copii“, consideră Gavrilă Ropan.
„Ţiganii din Ponorâta trăiesc din cerşit şi furat. Se duc prin judeţ, lipsesc câte o săptămână de acasă, copiii îi iau cu ei. Copiilor din I-IV nu li se dau teme pentru că nu are cine să le facă. Modelul francez ar fi bun aici. Dacă nu dai copilul la şcoală atunci îţi tăiem alocaţia. În Lille, unde am fost, primesc alocaţie dublă sau chiar triplă faţă de cea din România, dacă îşi trimit copilul la şcoală. Noi am putea astfel să-i convingem pe părinţi să-şi lase copilul la şcoală. Dacă Statul Român ar interveni azi la cei peste 270 de copii, atunci investiţia ar fi minimă. Dacă nu, peste 15 ani, copiii ăştia vor fi, şi ei, beneficiari ai ajutorului social şi s-ar cheltui mai mulţi bani cu ei. Într-o familie sunt 7 persoane care trăiesc cu 200 lei, cât este ajutorul social. Şi atunci fură, cerşesc, colectează fier vechi, dar nu mai au ce colecta”, a adăugat acesta.
Tot el spune că nu îl afectează faptul că apar aceste probleme în presa străină.
„Nu are de ce să ne afecteze faptul că am apărut în presa internaţională. Până la urmă, asta e realitatea. S-au făcut reportaje, toată ziua vin televiziunile şi filmează… Este cea mai săracă comunitate pe care o cunosc eu din România“, declară acesta.
Când se vor face aceste schimbări, sau dacă se vor face rămâne de văzut, însă până atunci suntem cunoscuţi în presa străină pentru sărăcia şi mizeria în care aceşti oameni trăiesc.
„Este o zonă care nu apare pe nicio hartă, este foarte rar vizitată de către autorităţi, iar oamenii de aici trăiesc aproape ca în Evul Mediu. Cu toate acestea, Ponorâta este locul unde trăiesc circa 500 de suflete, care trăiesc într-o sărăcie greu de imaginat, chiar inimaginabilă pentru mulţi europeni. Puţini dintre ei au acces la electricitate, 90% din rromi sunt analfabeţi şi şomeri. Trăiesc din ajutorul primit de la stat şi din munca cu ziua”, scriau cei de la Daily Mail, în 2013, despre această comunitate.
Sursa: Adevărul