Operație pe creier realizată pentru prima dată în România

Operație pe creier realizată pentru prima dată în România

author
1 minute, 51 seconds Read

Un bărbat care a suferit un accident vascular cerebral a fost salvat de o echipă de medici de la Spitalul Judeţean din Timişoara, în urma unei intervenţii chirurgicale în premieră naţională.

Operație pe creier realizată pentru prima dată în România

Este vorba despre un bărbat în vârstă de 67 de ani, care a suferit un accident vascular. cerebral.

Un accident vascular cerebral apare atunci când un vas de sânge (o arteră) care furnizează sânge la nivelul unei zone a creierului se sparge sau este blocat de un cheag sangvin.

În câteva minute, celulele nervoase din acea zonă sunt afectate și ele pot muri în câteva ore. Ca rezultat, acea parte a corpului care este controlată de zona afectată a creierului nu mai poate funcționa adecvat.

Operație pe creier realizată pentru prima dată în România

“Intervenția realizată în premieră națională se numește trombectomie mecanică, este o procedură care constă în introducerea prin artera ocluzată, până la nivel cerebral, sub control radiologic folosind angiograful, a unui stent care se extrage în același timp cu trombul care afectează vasul. Procedura durează între două și patru ore și este salvatoare de viață”, a precizat Cristian Mihalea, unul din cei patru medici care a realizat operația, la Timișoara.

„Pentru pacienţii care reprezintă cazuri grave, cu ocluzii pe o arteră mai mare şi mai importantă, există această metodă complementară şi foarte modernă, care nu s-a introdus nici în străinătate, în centrele mari, decât de aproximativ şase sau şapte ani şi care constă în tentativa de extragere a cheagului de sânge mecanic. Practic se agaţă cheagul, de obicei cu un stent, şi se trage afară, ajungând la cheag prin artere. De cele mai multe ori se foloseşte artera femurală, cateterele sunt urcate până la nivelul creierului, sub control radiologic, folosind angiograful” a explicat dr. Raoul Pop, unul dintre medicii care a participat la operaţie.

Intervenția a fost realizată în sala de angiografe a Spitalului Județean Timișoara de către o echipă formată din patru medici: Raoul Pop, Cristian Mihalea, Adrian Tutelcă și Dan Mihoc, asistați de echipa de medici anesteziști Claudiu Neamțu, Raluca Pătruț, Loredana Luca și Ane-Lore Gruneanu.

Sursa: Timisoara Express

Similar Posts