Unele locuri sunt atât de frumoase încât ai impresia că sunt un portal către altă lume. Acesta este şi cazul peşterii Hang So Doong sau în traducere Peștera Râului din Munte, aflată în Parcul Naţional Phon Nha-ke Bag din Vietnam.
Deşi iniţial peşteră a fost descoperită în 1991 din întâmplare de către un ţăran care caută lemne pentru foc, ulterior el a uitat unde se afla locaţia.
Ea a fost redescoperită abia în 2008 când alături de doi exploratori de la British Cave Research Association, pe nume Howard si Deb Limbert au pornit să o cerceteze. Însă niciunul dintre ei nu se aştepta la o asemenea descoperire. Peşteră era ca şi un portal către o lume nouă.
Accesul în peştera nu este facil deloc, trebuie să cobori aproape 80 de metri pe interiorul peşterii, însă merită fiecare efort.
Peştera se întinde pe o suprafaţă de 5 kilometri, având zone atât de multe şi de deosebite încât unele dintre ele aşteaptă încă să fie descoperite.
În peşteră s-a dezvoltat chiar un fel de mini ecosistem, cu un râu care o traversează, vegetaţie de junglă, iar climatul este total diferit de cel de afară.
În ceea ce priveşte fauna, aici se întâlnesc tot felul de animale de la lilieci la maimuţe, iar apa este atât de curată încât pare o oglindă.
În peşteră se află cea mai mare stalagmită din lume, având o înălţime de 80 de metri. De altfel peştera este suficient de înaltă încât să încapă în ea un zgârie nori de 40 de etaje. În plus, în peșteră se află și un zid din calcit de aproximativ 60 de metri, care a fost numit Marele Zid din Vietnam.
Din păcate peştera nu poate fi vizitată oricând tocmai pentru a se proteja ecosistemul. Pentru a pătrunde în peşteră este nevoie de autorizaţie specială, fiind eliberate doar 500 de permise în 2015 pentru vizitare.
Peştera se vizitează numai în lunile februarie – august, datorită faptului că din septembrie ploile abundente provoacă ridicarea nivelului râurilor ceea ce face peştera inaccesibilă.