O echipă de cercetători clujeni de la Universitatea ”Babes-Bolyai” din Cluj, condusă de către doctorul Radu-Silaghi Dumitrescu a început în urmă cu 7 ani, un proiect de cercetare științifică, prin care au încercat să creeze sânge artificial.
Totul a început după ce conf. dr. Radu Silaghi a lucrat într-un laborator din Statele Unite unde s-a concentrat pe extragerea hemeritrinei din viermii marini.
“Hemeritrina este unică, se mai găseste în câteva bacterii, dar în rest în foarte puține organisme. Când mă gândeam foarte serios la cercetarea substitutelor de sânge, mi s-a părut o idee interesantă, știind despre acea proteină că refuză să reacționeze cu agenții de stres căreia hemoglobina îi cade pradă în termeni de milisecunde”, a explicat cercetătorul.
Cercetările începute în 2007 au fost finanțate cu bani proveniți de la Ministerul Educației și Cercetării. Însă bineînțeles, cum era de așteptat în România, banii sunt insuficienți, ministerul retrăgându-și sprijinul acordat din lipsă de fonduri.bAu fost accesate și fonduri europene pentru acest proiect, iar momentan este disponibilă o platformă online de tip crowfunding, unde oricine dorește poate să doneze bani, în sprijinul acestui proiect. Toți cei care își fac un cont pe această platformă pot dona bani foarte simplu fie prin internet banking, fie prin plata cu cardul.
Detalii suplimentare puteți obține aici.
Utilitatea acestui sânge își are aplicabilitatea mai ales în specialitățile chirurgicale în timpul intervențiilor chirurgicale, precum și în cazul diferitelor accidente când se poate pierde o cantitate însemnată de sânge. Acest sânge artificial funcționează de fapt ca un substituient al sângelui, ceea ce va ajuta organismul până când acesta va fi capabil să-și regenereze propriul sânge, va ajuta la transportul oxigenului și va stimula funcția de pompă a inimii.
Este vorba despre un sânge incolor, o premieră mondială, pentru că el este format din apă, săruri și hemeritrină, acest tip de sânge fiind mai stabil și mai rezistent la agenții de stress exteriori.
Ideea este de a face sânge artificial instant, sub formă de praf, fără să îl depozitezi în frigider, unde stă o lună, după care expiră, se degradează parțial. Avem nevoie de un praf care poate fi lăsat la temperatura camerei, probabil pe termen nelimitat. Poți să îl pui în ranită, dacă ești soldat în Afganistan și îl ai la tine și, în caz de nevoie, adaugi apă și ai sângele pregătit”, a explicat cercetătorul.
Un alt avantaj este faptul că acest sânge poate să fie sterilizat, evitându-se astfel riscul infectării cu diferiți viruși fie că vorbim despre infecțiile cu virusul hepatitic sau virusul HIV.
Momentan acest proiect este încă în stadiul de cercetare, sângele fiind folosit deocamdată doar pe șoareci, rezultatele obținute fiind însă promițătoare. După finalizarea testelor pe animale când specialiștii vor fi convinși că nu există niciun pericol, se va încerca și testarea pe oameni.
Dacă dorești să susții acest proiect, care sunt convins că va salva viețile a milioane de oameni, chiar și cu o donație de 5 sau 10 lei, va fi un pas înainte pe care îl vor face cercetătorii în studiul lor.
Sau dacă îți este peste mână să donezi, încearcă să popularizezi cât mai mult acest articol, poate unul dintre prietenii tăi este dispus să doneze.
Un simplu click poate salva o viață. Și asta datorită ție.