MEGASCANDAL pe marginea videoclipul trupei TAXI.Este neapărat nevoie de a construi Catedrala Mântuirii Neamului? Tu ce crezi despre asta?

MEGASCANDAL pe marginea videoclipul trupei TAXI.Este neapărat nevoie de a construi Catedrala Mântuirii Neamului? Tu ce crezi despre asta?

author
4 minutes, 29 seconds Read

Zilele acestea pe internet toată lumea discută despre videoclipul trupei Taxi “Despre smerenie” în care Taxi împreună cu 33 de vedete din lumea muzicii, a teatrului și a literaturii, printre care şi Grigore Lese, Andreea Esca, Dan Bittman, Cornel Ilie, Monica Anghel, Virgil Ianţu, Andi Vasluianu, Dorina Chiriac, Ştefan Bănică, Andi Moisescu, Dani Oţil, Paula Chirilă, Horia Moculescu, Toni Grecu, Irina-Margareta Nistor, Dan Byron, Teo Trandafir, Oreste Teodorescu, Pavel Bartoş, Ada Milea, Călin Goia, Mircea Cărtărescu si altii au vrut să realizeze o melodie – manifest la adresa construirii Catedralei Mântuirii Neamului.

MEGASCANDAL pe marginea videoclipul trupei TAXI.Este neapărat nevoie de a construi Catedrala Mântuirii Neamului? Tu ce crezi despre asta?
Părerile sunt împărţite, în vreme ce o parte dintre internauţi achiesează la mesajul transmis de Taxi şi de celelalte vedete care au participat la realizarea clipului, o parte îi acuză pe aceştia din urmă de ipocrizie şi snobism.

Ideea centrală a clipului este că în aceste vremuri ar trebui să ne smerim şi să nu facem construcţii megalomanice pentru a ne arăta credinţa, pentru că Dumnezeu nu are nevoie de asemenea demonstraţii, iar construcţia ar servi mai degrabă intereselor celor care au decis construirea ei.

Încă din momentul în care Patriarhia a anunţat construcţia unei Catedrale a Mântuirii Neamului aceasta a generat o mulţime de controverse, marea majoritate a oamenilor apreciind că necesită alocarea de sume mult prea mari raportat la situaţia prezentă a ţării şi că aceşti bani ar fi trebuit să fie investiţi în instituţii care să deservească nevoilor stringente ale populaţiei cum ar fi spitale, şcoli, etc.

Catedrala va avea 120 m lungime, 70 m lățime și 120 m înălțime, se va întinde pe o suprafață de 38.000 de metri pătrați și va avea două hramuri: “Înălțarea Domnului” (Ziua Eroilor) și “Sfântul Apostol Andrei” şi va costa în jur de 400 de milioane de euro când va fi gata, putând să deservească peste 5000 de oameni.

Reacţiile celor implicaţi în videoclip nu au întârziat să apară.

Fie ca urmare a presiunii media pentru că clipul are până acum peste 540.000 de vizualizări pe Youtube şi peste 3000 de share-uri fie pentru că într-adevăr nu a ştiut despre ce este vorba, Grigore Lese susţine că el nu ştia că urmează să apară într-un clip împotriva Catedralei Mântuirii Neamului şi că va cere producătorilor să îl scoată din videoclip.

Aceasta afirma că: “Eu m-am dus la o înregistrare cu Taxi, crezând că este vorba despre spiritualitate și nicio clipă nu am știut că este un clip împotriva construcției Catedralei. Eu îmi văd de muzica mea, eu am fost botezat într-o biserică de lemn, am aceste date, din familie.Nu am nimic împotriva construcției Catedralei. Eu am crezut că este un clip despre biserici, despre lemn, despre credință. (…) “ , el afirmând că acest lucru s-ar fi întâmplat şi cu celelalte vedete care au apărut în clip: “Eu cred că s-a mai întâmplat și cu alții chestia asta, că n-au înțeles despre ce a fost vorba “.

Părintele Constantin Necula un cunoscut şi iubit preot ortodox dă o replică în stilul cunoscut manifestului trupei Taxi: “De câteva zile ascult pe repeat monologul ritmic al celor de la Taxi. De fapt mă uit la clip. La fețe, grimase și atitudini. Parte îi socotesc prieteni ai mei de duh și nu voi lăsa momentul de acum să întunece respectul acesta. Prietenia este dincolo de păreri de moment. Trebuie să recunosc că abia zilele acestea am remarcat. Cuvântul e legat de câte un nemulțumit ce se dă prieten cu Dumnezeu, familiar Lui. Și abia acum mi-am adus aminte că a construi în România este un vis pentru mulți. Nu. Taxi și prietenii nu s-au visat mergând pe autostrada Sibiu-București, deși măcar una dintre personalități ar ajunge mai ușor acasă și ar revedea Catedrala din Sibiu. Care? Catolică? Evanghelică? Ortodoxă? Care vrea. Nu. Taxi nu s-a visat în spitalele închise din lipsă de specialiști sau în școlile golite de elevi, nici în casele de bătrâni ale Bisericii ori în pridvoarele de frumusețe ale mănăstirilor românești- uite, dacă cea ortodoxă îi deranjează să meargă la Lipova la Sfânta Maria Radna. În miezul de luminiș de la Cioara ori Oașa, în haturile de lumină din munții Rodnei ori Rarău înțeleg că mergem doar când vrem să dăm bine cu cealaltă parte de popor, făcătoarea de rating, nu de cultură”

Dan Teodorescu liderul trupei Taxi scria pe pagina lui de Facebook raportat la reacţiile la clipul său că nu îşi imagina ca “un mesaj transmis cu atâta blândeţe poate provoca atâta agresivitate” promiţând să spună de acum înainte numai ce gândeşte.

Indiferent de părerile celor care discută pe marginea acestui subiect, construcţiile la Catedrala Mântuirii Neamului continuă aceasta urmând a fi, atunci când va fi gata un simbol al unităţii dintre generaţii şi al românilor de pretutindeni precum şi un simbol al demnităţii naţionale, potrivit site-ului oficial al Patriarhiei.

https://www.youtube.com/watch?v=HSg2qfYkB8I

Similar Posts