Măslinele sunt un aliment de bază în dieta mediteraneană având numeroase beneficii pentru sănătate. Pe piaţă găsim o varietate de măsline de la cele negre până la cele verzi, cu sâmburi sau fără, ori umplute cu diferite mirodenii.
Dar care e oare diferenţa dintre aceste sortimente? Şi mai ales, ce este mai important, câte calorii au ele?
Nutriţionistul Mihaela Bilici ne explica aceste diferenţe: „Am trăit multă vreme cu impresia că există câte o specie diferită de arbori pentru fiecare culoare de măslină. Ei bine, nu mică mi-a fost mirarea când am aflat că măslinul e unul singur şi culoarea verde, maronie sau neagră a măslinelor e determinată doar de gradul de coacere al acestora. Cu alte cuvinte măslinele verzi sunt necoapte iar cele negre extra-coapte! Din punct de vedere nutritiv există diferenţe între ele, cu cât sunt mai negre/coapte, cu atât sunt mai bogate în grăsimi. Cele verzi, ca orice fruct crud, sunt amare, gust de care e responsabilă o substanţă numită oleuropeină. Pentru a putea fi mâncate, măslinele verzi trebuie tratate: se ţin tim de 8-72 ore într-o soluţie alcalină de hidroxid de sodiu care neutralizează oleuropeina.Dacă măslina verde are gust amar consideraţi că e normal şi bucuraţi-vă, oleuropeina are proprietăţi antioxidante, anti-inflamatorii, antimicrobiene şi anticanceroase.
În schimb măslinele negre conţin de 3-4 ori mai mulţi compuşi fenolici (hidroxityrosol) deci au efect antioxidant mai puternic decât cele verzi. Şi când spun antioxidant înseamnă neutralizarea radicalilor liberi responsabili de boli şi îmbătrânire.”
Cu toate că măslinele sunt bogate grăsimi acestea furnizează grăsimi de calitate, precum acidul oleic (acid gras mononesaturat), acid linoleic şi acid alfa-linoleic (o grăsime esenţială omega-3).
Consumarea regulată a măslinelor poate să ajute la:
Prevenirea bolilor cronice datorită conţinutului bogat de compuşi fenolici importanţi, precum oleuropeina şi oleocantalul, unii din cei mai puternici antioxidanţi din natură care alături de vitamina E şi carotenoizii din măsline, joacă un rol vital în prevenirea cancerului, inflamaţiilor, bolilor coronariene, afecţiunilor nervoase degenerative şi a diabetului.
Menţinerea integrităţii membranelor celulare datorită conţinutului bogat în vitamina E
Asigurarea aportului zilnic optim de micronutrienti. Măslinele furnizează cantităţi importante de calciu, cupru, fier, mangan şi zinc
Tratează constipaţia având un efect benefic asupra sistemului digestiv
Au rolul de a regla colesterolul din organism
Previn îngrăşarea datorită indicelui glicemic mic
Potrivit statisticilor medicale persoanele care mănâncă în mod regulat măsline consumă mai puţine calorii în fiecare zi şi sunt rareori supraponderale, iar testele de sânge au arătat că măslinele stimulează producţia de serotonină, un hormon care induce starea de saţietate.
Măslinele menţin pielea şi părul sănătoase datorită faptului că sunt bogate în acizi graşi şi antioxidanţi care hrănesc, hidratează şi protejează pielea şi părul.
Măslinele ajută la controlul alergiilor acţionând similar cu medicamentele antihistaminice la nivelul celular, potrivit unor experimente de laborator.