Manastirea Cozia – un obiectiv turistic interesant in Caciulata

Manastirea Cozia – un obiectiv turistic interesant in Caciulata

author
2 minutes, 25 seconds Read

Cunoscuta drept cele mai vechi si mai complexe monumente istorice si de arta din Romania, Manastirea Cozia este situata pe malul drept al raului Olt, la 22 km de Ramnicu Valcea si la 75 km de Sibiu. A fost construita intre anii 1386-1388, fiind una dintre cele mai importante ctitorii ale domnitorului Mircea cel Batran. Initial, a fost cunoscuta sub numele de Manastirea Nucet, deoarece a fost construita intr-o zona propice cresterii nucilor. Numele de „Cozia” i-a fost dat mai tarziu, dupa numele muntelui din vecinatatea sa. Pe www.cazare-caciulata.ro poti gasi o oferta variata de spatii de cazare pentru un concediu reusit in zona.

Biserica Manastirii Cozia

In Biserica Mare, si anume in naos, care are ca zi de sarbatoare „Sfanta Treime” , se pot vedea picturile originale . Acolo, pe peretele de Vest, sunt tablouri care ii prezinta pe Mircea si pe fiul sau Mihail imbracati in tinute de cavaler iar in stanga se vede portretul lui Serban Cantacuzino. In pronaos se pot vedea mormintele lui Mircea si ale calugaritei Teofana, mama lui Mihai Viteazul, care a devenit calugarita dupa moartea fiului ei. Ea a murit in cele din urma in 1605.

La Manastirea Cozia abia daca au mai ramas urme autentice din vremea lui Mircea cel Batran. Singurele obiecte ramase din vremea domnitorului – doua clopote – au fost duse unul la Episcopia Ramnicului si celalalt la Episcopia Argesului. Epitaful lui Mirceal cel Batran a fost dus si la Muzeul de Arta din Bucuresti si doar o mica bucata din mormantul domnitorului a ramas la Manastirea Cozia. Mai mult decat atat, modelul in cruce care se afla si astazi pe turnul manastirii dateaza din vremea lui Mircea cel Batran.

Vitraliile lui Ceausescu, demolate

Pe de alta parte, Ceausescu a reusit sa lase ceva in urma la Manastirea Cozia, chiar daca a vizitat-o ​​o singura data in viata, la putin timp dupa ce a devenit presedinte. Portretele lui Nicolae si Elena Ceausescu au ramas cativa ani in muzeul manastirii, alaturi de cele ale marilor domnitori care si-au adus contributia la consolidarea cetatii. Dar inainte de Revolutie, vitraliile reprezentand pe Ceausescu si sotia sa au fost daramate si ascunse in podul manastirii.

Vitraliile au fost aduse acolo in 1986 de la Muzeul Raional. Portretul lui Ceausescu a putut fi vazut impreuna cu  Decebal, Burebista, Petru Voievod, Mircea Voievod. Inainte de Revolutie, episcopul de Arges a venit la manastire cu o delegatie de lorzi englezi si a cerut ca portretele sa fie demontate. Nimeni nu stia ca o revolutie era pe cale sa izbucneasca.

Ceausescu chiar si-a scris impresia in Cartea de Aur a manastirii, pe prima pagina la 11 iunie 1966: „Am vizitat cu mare interes Manastirea Cozia, unul dintre cele mai reprezentative monumente ale artei noastre stravechi, lacasul unde Mircea cel Batran, marele Domn al Tarii Romanesti, se odihneste. Mircea si toate bataliile celorlalti domnitori pentru libertate si integritate si-au indeplinit astazi obiectivele in tara noastra libera si independenta – Republica Socialista Romania.”

Similar Posts