marți, iulie 5, 2022

Lumea boxului este în doliu. A murit marele Muhammad Ali

Date:

Share:

Cassius Clay pe numele său real a decedat într-un spital din Phoenix, Arizona la vârsta de 74 de ani.

Lumea boxului este în doliu. A murit marele Muhammad Ali

Suferea de Parkinson de mai bine de 30 de ani şi a fost internat joi de familie datorită unei infecţii respiratorii. Medicii nu i-au mai dat nicio şansă aşa că familia era pregătită pentru acest deznodământ tragic.

Muhammad Ali şi-a început cariera sportivă în anul 1960 când devenea campion olimpic. Patru ani mai târziu, devenea şi campion mondial la categoria grea şi îşi schimbă numele, după ce se convertise la islam.

În ciuda faptului că avea Parkinson, Muhammad Ali era un luptător. El a continuat să aibă o viață activă, iar în 1996 a purtat flacăra olimpică la Atlanta.

Avea o personalitate de showman şi era celebru pentru jocul de picioare şi pumnii iuţi. Victoriile obţinute în faţa unor boxeri ca Sonny Liston, Joe Frazier şi George Foreman l-au transformat într-o vedetă internaţională cum nu mai existase în box.

Într-o epocă în care toţi campionii îşi lăsau managerii să vorbească, Muhammad ştia să îşi managerieze apariţiile şi adesea vorbea despre rivali sai într-un mod ironic şi amuzant. Despre Frazier că era „prea prost pentru a fi campion”, despre Terrell că era un „Unchi Tom”, despre Patterson că era un „iepure” și despre Liston că îl va biciui „cum obișnuia taică-su să o facă”. Era principala voce a conferințelor de presă și a interviurilor, unde vorbea liber și despre probleme nelegate de box.

Însă el era mai mult decât un boxer. Muhammad Ali a fost şi un simbol al mişcării de emancipare a negrilor şi a șocat Statele Unite în 1967, refuzând să satisfacă serviciul militar şi să lupte în războiul din Vietnam, din cauza convingerilor sale religioase. Pentru această atitudine Ali a fost încarcerat şi deposedat de titluri primind interdicția de a boxa timp de trei ani și jumătate. Curtea Supremă i-a anulat condamnarea abia în 1971, iar Ali a revenit în ring şi a obţinut două noi titluri de campion mondial – în 1974 şi 1978.

Când s-a retras în 1981 avea un palmares de 56 de victorii, dintre care 37 prin knockout, şi doar cinci înfrângeri.

Despre viața și cariera lui s-au făcut filme, iar el însuși a fost distribuit ca actor în câteva pelicule, iar Will Smith care l-a interpretat în 2001 a fost nominalizat chiar la Oscar pentru interpretarea lui.

Mike Tyson, fost campion mondial la box spunea despre Ali că „Era copleşitor să vezi un om de statura lui. Doar îl vedeai şi simţeai că te înalţi, te simţeai deosebit. E unic, n-am mai întâlnit pe nimeni ca el”.

A fost căsătorit de patru ori şi are nouă copii. Una dintre fete, Laila, practică, la rândul ei, boxul.

Ceremonia va avea loc în oraşul natal al fostului sportiv, Louisville, din Kentucky, la o dată ce urmează să fie anunţată.

Cele mai citite

Top 3 Cea Mai Buna Oja Semipermanenta Pentru o Manichiura Impresionanta

Care Este Cea Mai Buna Oja Semipermanenta? Iata Mai Jos Topul Nostru Vrei sa iti faci o manichiura semipermanenta dar inca nu esti foarte familiarizata...

Cea mai buna freza de unghii electrica

Cea mai buna freza de unghii electrica Unghiile tehnice sunt din ce in ce mai cautate, datorita avantajelor pe care acestea le ofera, motiv pentru...

Top 5 cele mai bune carucioare 2 in 1

Daca ai ajuns la momentul in care trebuie sa te decizi care este cel mai bun model de carucioare copii, daca ar trebui sa...

Cum gasesc cel mai bun semineu electric cu sunet?

Semineele electrice au cucerit clientii de multi ani. Daca la inceput tehnologia era destul de incerta si nu se puteau obtine rezultate eficiente, iata...

Cum sa te protejezi de Coronavirus – Sfaturi Utile in Situatie de Criza

Ghid util ​ Noul Coronavirus a cauzat mii de decese la nivel mondial si continua sa se raspandeasca in ciuda eforturilor cadrelor medicale si a oamenilor...
spot_img