Din ce în ce mai mulți cercetători, istorici din toată lumea încep să recunoască că România are multe lucruri cu care se poate mândri: apariţia scrisului, personalităţi şi descoperiri importante, sportivi care au făcut istorie, muzică, cultură şi multe altele.
Mulţi dintre noi nu apreciază aceste lucruri sau poate că nici nu le cunosc.
Iată câteva lucruri impresionante care fac din România o ţară specială şi invidiată.
1. Reteaua de transport din Bucureşti este în top cinci ale celor din Europa în ceea ce priveşte mărimea suprafeţei. De asemenea, aceasta este una dintre cele mai dense din Europa, pe zi sunt transportaţi în jur de 2.3 milioane de pasageri.
2. În anul 1917 a fost introdusă în circulaţie o bancnotă ce a rămas în istorie. Bancnota de 10 bani a fost cea mai mică bancnota de până acum. Aceasta a avut dimensiuni de 2,75 x 3.80 cm.
3. Cea mai înaltă biserică din lume este în România. Acest titlu este deţinut de Biserica de lemn a Mănăstirii Săpânța-Peri, care are o înălțime totală de 78 metri. Aceasta construcţie a fost realizată între anii 1998 și 2003. Vârful construcţiei poate fi văzut de la cinci kilometri depărtare.
4. Zimbrul și Vulturul a fost cel mai scump ziar din întreaga lume. Acest ziar era bisăptămânal şi trata subiecte politice și literare. Un exemplar a acestui ziar din anul 1858, a fost vândut în anul 2007 către colecționarul londonez Joseph Hackmey pentru suma 830.000 euro. Valoarea exemplarului este dată și de cele opt timbre din cea de a doua emisiune Cap de bour lipite pe prima pagină a ziarului.
5. Religia „credinţă unitariană” care este foarte răspândită în SUA, Scoţia, Ungaria şi Ţările de Jos, a luat naştere la noi în ţară în al XVI-lea.
6. Canalul Dunăre-Marea Neagră este pe locul trei în lume în topul celor mai lungi căi de navigație create de mâna omului. Pentru a fi construit s-au facut investiţi de aproximativ 2 miliarde de dolari, au fost excavați 294 milioane metri cubi la canalul principal și alte 87 milioane metri cubi la ramura nordică.
7. Una dintre cele mai înguste străzi din Europa este Strada Sforii din Brașov care are 83 de metri lungime şi o lățime de maxim 1,35 m.
8. Una dintre cele mai faimoase artiste lirice din lume a fost Soprana Alma Gluck. Aceasta a fost prima cântăreață de operă care a reușit să vândă 1 milion de înregistrări.
9. În anul 1884, Timișoara a devenit primul oraș din Europa continentală cu străzile iluminate electric.
10. În România au fost descoperite cele mai vechi fosile de homo sapiens din Europa. Acestea au fost găsite în „Peștera cu Oase”. Oasele gasite au o vechime mai mare de 35.000 de ani.
11. Chipul lui Decebal este cea mai înaltă sculptură din Europa. Aceasta are 55 m înălțime și 25 lăţime.
12. O clădire importantă în România este Palatul Parlamentului. Aceasta este cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafață din lume. De asemenea, este şi cea mai grea clădire din lume şi totodată cea mai scumpă. Suprafaţa acesteia este de 330.000 m² iar volumul este de 2.550.000 m³.
13. În România ne putem mândri şi cu cel mai mare muzeu în aer liber din Europa. Acest muzeu se află în Sibiu şi poartă numele de Muzeul Astra. Muzeul se întinde pe o suprafață de 96 hectare.
14. Ştim cu toţii importanţa lui Mihai Eminescu în poezia românească. Cea mai lungă poezie de dragoste din lume este scrisă de acesta şi poartă numele de „Luceafărul”.
15. Constantina Dița este o sportivă care a rămas în istorie şi nu este singura. Aceasta este cea mai în vârstă sportivă, 38 ani, ce a câştigat o proba în 2008, la Jocurile Olimpice de vară de la Beijing.
16. Un pilot devotat care a intrat în istorie datorită celei mai longevive cariere este Laurențiu Moldovan.
17. Lazăr Edeleanu este cel care a inventat metoda modernă de rafinare a petrolului. Tot el a descoperit amfetaminele.
18. Se pare că şi scrisul provine tot din România. Aici au fost descoperite cele mai vechi inscripţii din lume care se presupune că provin încă din 6600 – 5500 î.Hr.
19. Vopseaua? Tot în România îşi are rădăcinile. Pe şantierul autostrăzii Sibiu-Orăștie a fost descoperită cea mai veche vopsea din lume.
20. Cunoscută şi îndrăgita statuie din din Rio de Janeiro, Brazilia, Statuia Cristos Mântuitorul are chipul sculptat de românul Gheorghe Leonida.
Sursa WebCultura