Duminică, 11 ianuarie, Grupul de Iniţiativă Civică Sebeş a organizat un marș de protest cu plecare din faţa Primăriei Sebeş, la care au participat peste 1000 de persoane.
Campania „Opriți poluarea în Sebeș!“ a fost iniţiată de către locuitorii oraşului organizaţi în Grupul de Iniţiativă Civică Sebeș, grup înfiinţat ca urmare a deciziilor favorabile pentru S.C. Kronospan S.A. de a deschide o nouă instalație de formaldehidă cu o capacitate de 60.000T/an.
Organizatorii acestui protest de luptă împotriva poluării din Sebeş transmit următoarele, celor care vor să se alăture marşului: „Opriţi poluarea în Sebeş”.
Grupul de Inițiativă Civică solicită autorităţilor să ia măsuri urgente în vederea stopării poluării oraşului Sebeş şi să interzică continuarea activităţii principalului poluator S.C Kronospan S.A. atâta timp cât acesta nu respectă cu strictețe normele europene de protecția mediului.
Ținând cont de faptul că autoritățile statului roman, obligate prin lege să protejeze mediul, nu dispun la ora actuală de aparatura modernă de ultimă generație necesară măsurării exacte a cantității de noxe emise în atmosferă, locuitorii Sebeșului solicită atât oprirea imediată a aceastei instalații noi, cât și a celei vechi, până la rezolvarea definitivă a acestei probleme, rezolvare care va fi prezentată public și prin angajamente cu răspundere juridică.
Motivele cele mai des invocate de cei nemulțumiți , potrivit comunicatului transmis de Grupul de Inițiativă Civică sunt următoarele:
– Construcția Fabricii de Formaldehidă de 60.000T/an plus producția la scară mare cu poluarea implicită, este un pericol evident pentru sănătatea și viața celor peste 150.000 de locuitori din zona Sebeș – Alba Iulia; – Cele 8 bucăți de rezervoare de 15.000 litri fiecare în care este depozitată formaldehida, 2 bucăți rezervoare de methanol (alcool metilic) de 10.000 litri fiecare, cele de anhidridă maleică, de melamină (amida acidului cianuric), de motorină, de benzină și de alte substanțe chimice foarte periculoase, care deservesc fabrica de formaldehidă cancerigenă de 30.000 t/an, ne îndreptățesc să ne temem că Sebeșul stă pe o bombă chimică, care poate oricând exploda și care ar distruge Sebeșul.
– Kronospan-ul nu și-a realizat monitorizarea on-line, 24 din 24 de ore, a tuturor surselor de poluare și a tuturor tipurilor de poluanți, cu posibilitatea accesării pe internet, și cu întreruperea procesului tehnologic atunci când unul din poluanți atinge limita maximă admisă.
Marius Vintilă, localnic: „Dacă se continuă așa, o să ajungem să umblăm prin oraș cu măștile pe față din cauza poluarii care o să fie. Ne gândim la copiii care îi avem și vrem un oraș fără poluare și fără alte noxe.”
Anișoara Ștefan, președinte ONG Prima Natura: „Ne opunem poluării și spunem că viața este mai importantă și vrem să se închidă instalația de formaldehidă, pentru că din punctul nostru de vedere nu îndeplinește toate normele.”
Reprezentanții firmei de prelucrare a lemnului spun că noua instalație de formaldehidă respectă toate normele în vigoare.
Oana Bodea, purtator de cuvânt firma procesare lemn: „Respectăm cu strictețe legislația din România, autorizațiile pe care le obținem și activitatea noastră și am urmat toți pașii pentru ca activitatea noastră să se desfăsoare în conformitate cu legislația în vigoare.”
O situație asemănătoare se petrece și în orașul Reghin din județul Mureș unde o firmă cu capital turcesc intenționează de asemenea să deschidă o fabrică de formaldehidă.
Sursa: Alba24, Stirile ProTV