Leon Dănăilă -un altfel de medic. Citeşte neobişnuita poveste a unuia dintre cei mai mari chirurgi romani

Leon Dănăilă -un altfel de medic. Citeşte neobişnuita poveste a unuia dintre cei mai mari chirurgi romani

author
3 minutes, 5 seconds Read

Leon Dănăilă este poate unul din cei mai mari chirurgi pe care i-a dat medicina românească, iar povestea lui de viaţă este una impresionată.

Leon Dănăilă -un altfel de medic. Citeşte neobişnuita poveste a unuia dintre cei mai mari chirurgi romani În ciuda succesului pe care îl are, el rămâne acelaşi om modest dintotdeauna, dedicat muncii sale până la abnegaţie, pentru care cel mai important lucru rămâne binele pacientului său. Prin munca sa, profesorul Leon Dănăilă a revoluţionat operaţiile pe creier în România.

În 1981 , prof. Dănăilă a introdus microscopul operator şi astfel a reuşit să scadă mortalitatea în urma intervenţiilor pe creier de la peste 50% la 4%.

Legenda profesorului Leon Dănăilă se poate spune în cifre, în multe cifre – peste 37.000 de intervenţii chirurgicale pe creier (record mondial), scăderea mortalităţii în operaţii de la 50% la 4%, graţie introducerii microscopului operator, 39 de cărţi de specialitate scrise şi 354 de lucrări ştiinţifice, atât în ţară, cât şi în străinătate. Totodată, academicianul Leon Dănăilă are 28 de certificate de inovator şi inventator, este doctor în medicină din 1973 şi membru al Academiei Române, al Academiei Diplomatice din Londra şi al Academiei de Ştiinţe din New York.

Succesul lui Dănăilă a atras invidia profesorului Arseni, superiorul său, care după cum mărturisea însuşi profesorul “mi-a spus că mă face șef de secţie şi m-a mutat într-un corp cu pereţii coşcoviţi, fără aparatură, furnici pe pereţi. Am început să mă organizez. Am făcut sala de operaţii şi am dat drumul la treabă. Prin 1986 l-am avut pacient pe ministrul construcţiilor de atunci. A făcut hemoragie cerebrală. L-am băgat într-o rezervă. După ce l-am operat, l-am rugat să mă ajute. Mi-a făcut 16 camere de spital cu materiale de la Casa Poporului”.

În 2005 a accesat un program cu bani de la Banca Mondială, iar acum Clinica de Neurochirurgie Vasculară de la Spitalul Gheorghe Marinescu arată ca cele din statele vestice. „Este totul cum scrie la carte. Saloane de primire, bucătărie nouă, lifturi pentru pacienţi şi pentru alimente, camere de supraveghere. Nu putem spune că suntem mai prejos decât străinii”, conchide Dănăilă.

Poate cel mai impresionat episod din viaţa sa tumultoasă a fost când a vrut să îşi vândă apartamentul din Bucureşti unui cumpărător care să îl lase să stea acolo tot restul vieţii pentru a-şi scoate cărţile.

Ca urmare a unui articol din presa locală oamenii s-au mobilizat şi a primit tot sprijinul pentru a-şi publica cărţile.

„M-au sunat la spital peste 300 de persoane care s-au oferit să mă ajute să public cartea. Am primit chiar şi din Germania un telefon. Este impresionantă această iniţiativă de la oameni foarte amabili“, spune Leon Dănăilă.

Profesorul Leon Dănăilă a dat şi un răspuns genial anul trecut când o publicaţie a publicat o poză cu el călătorind cu metroul.

Acesta spunea : „Utilizarea eficientă a transportului în comun este parte din reperele mele pentru ceea ce înseamnă civilizaţie. Mai ales într-o capitală aglomerată, înseamnă mai puţine noxe, protejarea mediului înconjurător şi timp folosit cu folos. Este o temă la care sper că şi generaţiile următoare vor reflecta”.

Împreună cu doctor biolog Viorel Păiş, reputat cercetător ştiinţific, au descoperit şi omologat condocitul, o nouă celulă capabilă să protejeze creierul împotriva diverselor procese patologice.

O viaţă cu adevărat impresionant a unui OM care a înţeles să se dedice semenilor săi.

Similar Posts