Gestionarea corespunzatoare a unei afaceri implica mai mult decat simpla vanzare de produse. Proprietarii trebuie sa fie pusi la punct in legatura cu o sumedenie de lucruri, printre care si legea 121 din 2014. Aceasta din urma vizeaza consumul de energie al unei afaceri (de regula din domeniul industrial) si are ca scop scaderea acestuia la nivel national.
In teorie, orice afacere trebuie sa respecte prevederile impuse de aceasta lege – in aceeasi masura in care statul roman trebuie sa respecte directiva europeana pe baza careia legea 121 a fost propusa si mai tarziu adoptata.
Astfel, in cele ce urmeaza, vei afla care sunt trei dintre lucrurile pe care orice afacere din Romania trebuie sa le stie, mai ales daca aceasta este un consumator serios de energie!
Un audit energetic industrial se realizeaza la fiecare patru ani
Legea 121 din 2014 nu este o lege care trebuie respectata o singura data, dupa cum s-ar spune, si care poate fi uitata mai apoi. Obligativitatea acesteia este intruchipata prin realizarea unui audit energetic industrial. Acesta are rolul de a determina consumul de energie al afacerii tale. Daca acesta este de sub 1000 tone echivalent petrol, esti in zona verde si nu trebuie sa iei nicio masura.
Totusi, in cazul in care consumi peste 1000 tone echivalent petrol pe an, atunci trebuie sa aplici masuri de eficientizare energetica. Mai mult decat atat, indiferent de situatie, trebuie sa faci un audit energetic industrial o data la 4 ani – fie ca ai un consum ridicat sau nu.

Trebuie sa angajezi un manager energetic responsabil de afacerea ta
Un alt punct din legea 121 din 2014 mentioneaza faptul ca fiecare afacere care consuma peste limita mentionata trebuie sa angajeze un manager energetic. Acesta este responsabil de implementarea masurilor prezentate in urma realizarii auditului energetic.
Evident, acest manager trebuie sa fie corespunzator instruit si atestat de catre Ministerul Energiei din Romania. Chiar daca acesta va fi un angajat in afacerea ta, managerul energetic va raporta organelor aferente cand vine vorba de consumul tau energetic si de modalitatea in care aplici masurile de eficientizare a acestuia.
Poti beneficia de ajutor din partea Statului Roman si anumitor programe europene
Costurile eficientizarii energetice pot fi destul de mari in unele cazuri. Multe dintre afacerile din Romania necesita inlocuirea aproape completa a echipamentelor si utilajelor, lucru ce inseamna costuri de sute, poate chiar milioane de euro. Din fericire, legea 121 din 2014 vine cu si mai multe forme de ajutor pentru afaceristul roman.
Exista destul de multe initiative atat de stat, cat si europene la care poti apela – acestea ofera de la lucruri simple, precum consiliere, pana la traditionalele ajutoare banesti, oferte, reduceri si asa mai departe (precum majoritatea programelor europene).
Nu uita de importanta auditului energetic!
Auditul energetic industrial pe care trebuie sa il realizezi este de departe cel mai important aspect din legea 121 din 2014. Acesta, prin intermediul unei echipe de profesionisti, iti analizeaza afacerea din cap pana-n picioare pentru a determina consumul energetic.
Este de la sine inteles ca echipa la care apelezi trebuie sa fie una de elita, profesionista, precum cea din partea Elsaco ESCO – 13 ingineri calificati si pasionti sunt gata sa te ajute!