Trăim vremuri în care se pare că preoții știu mai multă medicină decât medicii. În ciuda multiplelor avertismente pe care sistemul de sănătate le lansează se pare că încrederea bolnavilor este mai mare în preoți și in pastori decât în medici.
Un astfel de caz care se pare că nu este singular s-a petrecut în Iași, unde o tânără femeie de 27 de ani, diagnosticată cu lupus eritematos sistemic, ajungând în spital pentru un control a aflat că este însărcinată.
Conform recomandărilor medicilor, femeii i s-a pus în vedere necesitatea efectuarii unui avort avand în vedere boala autoimună de care suferă.
Lupusul eritematos sistemic reprezintă o boală cu etiologie neprecizată caracterizată prin producerea de autoanticorpi împotriva propriilor structuri tisulare. Cele mai frecvente manifestări clinice sunt sindromul febril prelungit, astenia, fotosensibilitatea, alopecia (căderea părului), nefrită, artrită, vasculită, serozită sau afectarea sistemului nervos central. Evoluţia este în general imprevizibilă, existând remiteri spontane dar şi agravări fulminante.
Medicii de la Maternitatea “Cuza Vodă”, acolo unde a fost investigată tânăra, susţin că femeia a refuzat să facă avort după ce pastorul său i-a interzis acest lucru, spunând că este păcat.
“Preotul care o urmărea i-a spus că i se interzice să facă avort. De la opt săptămâni la zece săptămâni, starea ei generală s-a alterat îngrozitor. A ajuns în insuficienţă renală, a avut atingere pulmonară şi a avut atingere miocardică. Cu greu familia şi persoana respectivă au semnat şi au fost de acord cu chiuretajul uterin. Toţi preoţii trebuie să înţeleagă că sunt situaţii în care este în pericol viaţa mamei şi trebuie să se recurgă inclusiv la întreruperea sarcinii”, a precizat Mircea Onofriescu, managerul Maternităţii “Cuza Vodă” din Iaşi.
“Din nefericire, sunt sute de preoţi care fac recomandări: să nu se recurgă la chiuretaj, să nu se utilizeze metode contraceptive, să nu se pună sterilete, să nu se facă ecografii în primul trimestru de sarcină, pentru că dacă se descoperă malformaţii se recomandă întreruperea cursului sarcinii. Din nefericire, aceste recomandari sunt tot mai frecvente. Sunt preoţi care obligă femeile să vină să îşi dezlege trompele, pe motiv că nu o mai primeşte în parohie. Metoda sterilizării chirurgicale se foloseşte în toate ţările civilizate. Este metoda cea mai ieftină, cea mai sigură şi cea mai fără efecte secundare. Deci, preoţii trebuie să aibă o educaţie sanitară şi să dea informaţii corecte către populaţia care o păstoreşte. Nu trebuie să ne întoarcem în secolul al XVII-lea”, a mai spus Onofriescu.
Sursa: Adevarul