Klaus Iohannis este personalitatea în care românii au cea mai mare încredere

Klaus Iohannis este personalitatea în care românii au cea mai mare încredere

author
2 minutes, 8 seconds Read

SMURD, Pompierii, DNA, Biserica, diaspora, DIICOT, SRI, Justiția sunt pe primele locuri în topul încrederii românilor, relevă un raport de cercetare IRES privind bilanțul politic al anului 2014.

Klaus Iohannis este personalitatea în care românii au cea mai mare încredere

Într-un sondaj realizat în perioada 18-19 decembrie, pe un eşantion de 1.147 de subiecţi cu vârsta peste 18 ani s-a realizat un top al instituțiilor în care românii au încredere.

SMURD este creditat cu multă (48%) sau foarte multă (40%) încredere de 88% dintre subiecţi, doar 10% spunând că au puţină încredere în acest serviciu, iar 2% nu pot aprecia. Pompierii se bucură de foarte multă încredere din partea a 36% dintre cei chestionaţi şi de multă încredere din partea a 54%, procentul celor care spun că au puţină încredere în ei fiind de 10%.

Încrederea în Armată se situează la nivelul a 81% dintre subiecţi, doar 18% având puţină sau foarte puţină încredere.

Direcţia Naţională Anticorupţie este considerată de 66% dintre repondenţi o insituţie de încredere, iar 30% spun că au puţină sau foarte puţină încredere.

În Biserică au încredere multă sau foarte multă 66% dintre subiecţi, iar procentul celor care au puţină sau foarte puţină încredere este de 33%.

În diaspora au încredere 60% dintre români, în timp ce 34% spun că au puţină sau foarte puţină încredere.

În cazul DIICOT 58% au încredere iar pentru 35% aceasta este puţină sau foarte puţină. În ceea ce priveşte SRI, peste jumătate dintre cei chestionaţi (58%) au încredere în instituţie, iar 32% au puţină sau foarte puţină încredere.

Încrederea în Justiţie, în general, este de 54%, cei care au încredere puţină sau foarte puţină reprezentând 44% din eşantion.

Mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi au încredere multă şi foarte multă în Preşedinţie, în timp ce 43% au încredere puţină şi foarte puţină în această instituţie. Ultimele locuri în topul încrederii sunt ocupate de sindicate, Parlament şi partidele politice.

Într-un sondaj similar realizat de către Avangarde comandat de către postul Antena 3, realizat în perioada 18-26 februarie 2015, a scos în evidență același lucru, 75% dintre cei intervievați în cadrul unui sondaj declarând că au încredere în președintele României.

Este interesant de remarcat că românii au mai multă încredere în Laura Codruţa Kovesi, şefa Direcției Naționale Anticorupție, clasată pe locul trei, decât în Patriarhul Daniel, care ocupă locul patru. 51% dintre români au declarat că au încredere în Kovesi, față de 50% în Patriarhul Daniel.

Sursa: Mediafax

Similar Posts