Un sat impresionant, plin de marmură, de peisaje de poveste şi de aer curat este acum uitat de lume. Alun este o localitate din județul Hunedoara şi este de departe cea mai pustie din România.
Impresionant la acest sat este drumul din marmură care pare rupt din poveştile cu zmei. De asemenea, peisajul de aici îţi tăie răsuflarea. Toate construcţiile din Alun sunt realizate din marmură.
Una din bisericile de aici, construită în anul 1930 este maiestuoasă şi sofisticată datorita pietrei din care a fost construită.
A doua biserică este din lemn şi datează din secolul al XVII-lea. Datorită vechimii bisericuţa este considerată un monument istoric şi face parte din cele 60 de biserici din România incluse recent de Europa Nostra pe lista celor mai periclitate monumente de pe Bătrânul Continent.
Aflat în munte, acest sat se bucura în trecut de multă faimă datorită carierei de marmură aflată aici. Marmură adusă din acest sat a fost folosită pentru construcţii importante precum Casa Poporului. Din păcate, acum, prea puţină lume ştie de existenţa acestui sat şi aproximativ 80 de case au fost părăsite în ultimii ani.
Localnici au fugit de izolare şi singurătate, lăsând în urmă câţiva bătrânei, două măicuţe care îngrijesc biserica de marmură a satului şi un cioban.
„Au mai rămas oameni în sat, cât să îi numeri pe degete. Vara mai vin, dar iarna nu mai au ce face aici. Drumul devine aproape impracticabil când se aştern zăpezile. Şi au fost ani în care omătul ajungea la ferestre”, a declarat Petre Bistriţeanul, pentru ziarul Adevărul.
Satul nu poate fi comparat cu ceea ce a fost atunci când mina de marmură funcţiona: „Nu a mai fost de lucru şi lumea a plecat. A lăsat casele, pe care oricum nu le ia nimeni şi s-a mutat la oraş”, a adăugat Petre.
„Nu mai e nimeni pe aici, câțiva vecini mai am și atât. Eeeei, dacă veneați când eram în putere, aveam patru boi cu care căram marmura de la carieră”, declara Aron Popa la 71 ani, unul dintre localnicii acestui sat.
În România, Alun nu este singurul sat aflat în această situaţie. De asemenea, în satele Rudă sau Bunila mai trăiesc câte șase oameni, iar în Poiana Răchițelii mai sunt doar 20 de familii.
Sursa Cluj Travel