Invenţii aduse de China, fără de care lumea nu ar fi ceea ce este astăzi

author
3 minutes, 13 seconds Read

Chinezii, în zilele noastre, au obiecte împânzite prin toată lumea, cele mai multe “inspirate” de la alte branduri extrem de cunoscute. Însă nu mulţi ştiu că unele dintre cele mai mari invenţii au fost inventate de către civilizaţia chineză. Astfel China a progresat, fiind una dintre cele mai dezvoltate civilizații în plan științific și tehnologic din lume.

Astfel că, astăzi China se mândreşte cu invenţiile sale. Câteva dintre ele, cunoscute chiar drept cele mari invenţii. Cele mai mari patru invenţii ale acestei ţări sunt:busola, praful de puşcă, hârtia şi prima presă tipografică. China în schimb se poate mândri şi cu alte invenţii în materie de agricultură, metalurgie, exploatări miniere, medicină, astronomie, matematică etc. Enumerăm aici doar câteva dintre ele: chibriturile, docul uscat, fonta, plugul de fier, paraşuta, podul suspendat, elicea, ecluza, s.a.

Aceasta este cultura care a contribuit cel mai mult la progresul umanităţii.

Praful de pușcă

Acesta a fost descoperit încă din secolul al IX-lea în mod accidental. În speranţa găsirii unui elixir al nemuririi, chinezii au descoperit praful de puşcă, care a adus moartea a milioane de oameni. La început, chinezii au folosit această invenţie pentru semnale luminoase sau artificii, o altă invenţie proprie.

Busola

Prima busolă creată arăta Sudul şi nu Nordul. Aceasta a apărut în anii 1040-1044, din timpul dinastiei Song. Era concepută din roci magnetice, folosite încă din secolul al IV-lea.

Abia la sfârşitul secolului al XI-lea au apărut busolele cu ac magnetic. Timp de mai multe secole, chinezii au folosit ace magnetice plutind pe apă. Europenii sunt cei care i-au dat busolei forma pe care o cunoaştem astăzi.

Hârtia

Hârtia a fost inventată de către Cai Lun la începutul secolului al II-lea. Hârtia era deja folosită în China cu mult timp înainte, însă era obţinută din bambus sau mătase. Ulterior, Cai Lun face o nouă hârtie din fibre de in, cânepă, coji de copac şi plase de pescuit. Iniţial hârtia era folosită pentru împachetat, iar în secolul al III-lea aceasta este folosită pentru scris.

Roaba

Roaba este o altă invenţie adusă de către cultura chineză. Obiectul a uşurat munca oamenilor. Aceasta apare undeva în secolul II, în timpul dinastiei Han şi reprezenta o modalitate de transport a rechizitelor militare.

Seismograful

Instrumentul pentru studierea cutremurelor, a fost inventat de către Chang Heng, astronom la curtea imperială a dinastiei Han, în anul 132, având o vechime de aproximativ 2000 de ani.

Acesta avea la bază un vas din bronz de aproximativ 2 metri, care era ornat cu capete de dragoni. Dragonii aveau, în gură, câte o bilă de bronz. În dreptul fiecărui dragon se află câte o broască cu gura deschisă. În interiorul vasului se află un pendul sensibil la orice mişcare, iar când avea loc un cutremur, acesta se deplasa punând în mişcare un mecanism: gura unuia dintre dragoni se deschidea iar bila cădea în gura broaştei.

Un mecanism ciudat dar care chiar a funcţionat.

Mătasea

Cea mai valoroasă invenţie a fost, cu siguranţă, mătasea. Aceasta este una dintre cele mai vechi invenţii chinezeşti, existând de aproximativ 4700 de ani. Foarte mult timp secretul a fost foarte bine păstrat. Ulterior a fost descoperit de către misionarii creştini din Europa, însă în zilele noastre, preţul este mult mai mare pentru mătăsurile orientale.

Cu toate că au avut aceste mari invenţii, această civilizaţie nu a cunoscut o revoluţie ştiinţifică şi tehnologică precum Europa. Asta probabil datorită factorilor culturali care au împiedicat transformarea realizărilor chinezeşti în ştiinţă.

Similar Posts