Deşi pare ciudat străzile unui oraş din România sunt într-adevăr pavate cu aur. Dacă vă întrebaţi cum este posibil acest lucru şi unde se află acest oraş răspunsul este cât se poate de simplu. Este vorba despre Baia Sprie, fost oraş minier situat în judeţul Maramureş, cu o tradiţie veche în minerit datând din epoca bronzului.
Aurul a început să fie exploatat încă de pe vremea dacilor, dar cea mai prolifică perioadă pentru extragerea aurului se pare că a fost în jurul anului 1700, când, spun documentele vremii, existau 75 de exploatări aurifere. Aurul a continuat să fie fost extras până în 2006, când s-a închis ultima mină.
Primarul Dorin Paşca spunea despre Baia Sprie că ”are mai multe drumuri pavate cu aur. Poate că nu este singurul din ţară. Ne-am întrebat de multe ori cum putem să fim atât de săraci financiar când noi nu putem asfalta aceste drumuri pentru că am acoperi aurul din ele. Da, chiar există pe orice drum de pe Dealul Minei, oriunde ai păşi, iei o piatră şi o duci la analize, sigur găseşti o mică cantitate de aur”.
De altfel pentru a exploata la maxim potenţialul turistic al zonei, edilul se gândeşte să facă şi un drum al aurului. “Acest drum”, spune edilul “ ar putea începe la Nistru şi s-ar putea termina la Băiuţ. Pe toate aceste cărări strămoşii noştri au cărat sute de tone de aur, cu spatele, cu caii sau cu maşinile”.
Dacă mergeţi în Maramureş nu ezitaţi să vizitaţi şi această zonă deosebit de frumoasă.
Printre atracţiile turistice amintim Lacul Albastru, Lacul Bogdi Mogosa, Rezervaţia ”Creasta Cocosului”, Biserica Romano Catolică, una din cele mai frumoase biserici construite în stil neoclasic , Biserica de lemn din Surdesti (4 km din centrul oraşului Baia Sprie), înscrisă în Patrimoniul UNESCO.