Încetinirea vitezei de rotaţie a Pământului este motivul pentru care va mai fi adăugată încă o secundă la timpul oficial din prezent. Această decizie vine din partea Serviciului Internaţional pentru Rotaţia Terestră şi Sisteme de Referinţă (Internaţional Earth Rotation Service) din Paris.
Ce probleme pot apărea? Principala problemă a acestei modificări este că vor fi afectate calculatoarele şi sistemele de operare.
Putem lua exemplul din anul 2012 când a fost adăugată o secundă în plus iar serverele Amazon au fost blocate şi mai multe site-uri şi browsere precum Mozilla, Reddit, Foursquare, Yelp, LinkedIn nu au mai funcţionat câteva ore.
Calculatoarele pentru a se sincroniza cu ceasurile atomice folosesc Network Time Protocol un sistem extrem de exact.
Acesta nu este primul an în care se adăuga o secundă ci al 26-lea an. Primul an în care a fost luată această măsură a fost în anul 1972.
În urma acestei modificări diferenţa dintre Timpul Universal Coordonat UTC şi Timpul Atomic TAI va fi de 36s, conform spuselor Magdei Stavinschi, de la Institutul Astronomic al Academiei Române.
“Saltul de secundă se introduce în UTC la sfârşitul lunilor decembrie sau iunie, în funcţie de diferenţa dintre cele două scări de timp. Decizia este luată în urma monitorizării cu cea ai mare precizie a neregularităţilor vitezei de rotaţie a Pământului datorate atracţiei Lunii şi Soarelui, variaţiilor sezoniere sau unor cauze aleatoare (căderi de meteoriţi, erupţii vulcanice, mari seisme etc.) “, a adăugat Magda Stavinschi.
Dacă această măsură nu ar fi luată se pare că situaţia s-ar agrava foarte mult: tranzacţiile de la la bursă ar avea de suferit iar sistemele GPS vor da erori.
Deoarece tehnologia este din ce în ce mai avansată această schimbare se vă simţi mai mult decât în anii precedenţi.
Sursa: Gizmodo