Ciupercile sunt foarte hrănitoare, fiind o sursă de proteine mai ales în perioada postului.
Pentru a vă asigura necesarul de proteine şi vitamine vă propunem nişte reţete delicioase de mâncăruri cu ciuperci care vă vor încânta papilele gustative:
Ciuperci manăstireşti: Pentru această reţetă ai nevoie de: 1 kg ciuperci de pădure ; o ceapă mare; 100 gr ulei ; sare piper usturoi
o lingură de făină
Mod de preparare: Ciupercile de pădure, spălate, se curăţă şi se taie în felii subţiri. Se călesc în 100 gr ulei, aproximativ 5 minute, alături de ceapă tăiată mărunt. Se acoperă cu un capac şi se lasă la înăbuşit, adăugându-se din când în când puţină apă, până se fierb ciupercile (20 minute). După ce s-au fiert bine, se presară o lingură de făină, sare, piper, usturoi, după gust. Se fierbe tot amestecul până se îngroaşă compoziţia. Se servesc cu mămăliguţă caldă sau cu pâine, după preferinţă.
FOTO voceatransilvaniei.ro
Ciuperci cu măsline: Pentru această reţetă ai nevoie de : 500 g ciuperci, 200 g măsline kalamata; 2 buc ceapă; 50 ml ulei; 1 lămâie; 100 ml vin alb; 1-2 linguri bulion; sare, piper,
pătrunjel verde
Ciupercile se curăță, se taie în bucăţele mici, se spală în mai multe ape și se stropesc cu zeamă de lămâie, apoi se pun la fiert în apă rece pentru 10-15 minute. Ceapă tăiată mărunt se căleşte, iar când a devenit aurie adăugăm ciupercile împreună cu zeama în care au fiert.
Se adauga bulionul, vinul și măslinele (spălate în câteva ape) și se fierbe la foc mic pentru 10-15 minute.
Condimentăm apoi cu sare și piper după gust, iar dacă preferam putem presăra deasupra pătrunjel verde.
Ciuperci umplute de post Pentru această reţetă ai nevoie de : 6-7 ciuperci o ceapă medie 1-2 roşii medii 1 cartof
mărar
Ciupercile se curăţă bine de pielițe şi de codiţe, apoi se scobesc bine şi se aşază pe o tavă.
Separat ceapa şi roşiile se tau foarte mărunt. Cartoful va fi ras şi scurs foare bine. Mărarul se alege şi se toacă foarte bine.Se pot toca şi codiţele ciupercilor.
Când toate ingredientele sunt pregătite, se poate începe preparea umpluturii.
Într-un bol pune ceapă, roşiile şi codiţele de la ciuperci şi amesteca foarte bine.
Adăugă cartoful şi mărarul şi potriveşte cu sare şi piper. Amestecă timp de un minut compoziţia.
După aceasta, se ia fiecare ciupercă în parte şi se umple.
Odată umplute toate ciupercile pune puţin ulei într-o tavă şi aşază ciupercile, apoi introdu-le în cuptor pentru aproximativ 10 minute.