Prăjiturile sunt nelipsite de pe masă în preajma sărbătorilor. Încearcă şi aceste reţete inedite care îmbina arome deosebite şi dulci cu băutura ta preferată. De ce să nu îmbini cele două plăceri în aceeaşi tavă?
Prăjitură cu banane, caramel şi rom
Ai nevoie de: 2-3 banane coapte pasate, 2 ouă, 250g faină, 1 praf de copt, 230g unt, 230 zahăr brun, 120ml sirop de glucoză, 300ml smântână, 2 linguri de rom şi
1 linguriţă esenţă de vanilie.
Ce trebuie să faci:
Sosul de caramel
Pune la fiert la foc mediu, smântâna, 100g zahăr brun, siropul de glucoză, 60g unt şi un praf de sare. Amestecă uşor până când tot zahărul se topeşte. Ulterior lasă la foc mic până se îngroaşă acel sos amestecând din când în când. Când s-a îngroşat ia-l de pe foc şi lasă-l la răcit.
Pentru prepararea prăjiturii
Bate 170 grame de unt cu 130 grame de zahăr brun până când se topeşte zahărul, adaugă treptat amestecând încontinuu ouăle, bananele pasate, romul, vanilia şi făina.
Încinge cuptorul la 180C, unge şi tapetează cu făină o tavă de copt (20x20cm).
Amestecă faină cu praful de copt şi ½ linguriţă sare.
Bate 170g unt moale cu 130g zahăr brun cu un mixer. Adaugă ouăle, pe rând, apoi bananele pasate, romul şi vanilia. Incorporează ingredientele uscate în 4 tranşe şi amestecă bine.
Întinde aluatul în tava tapetată cu făină şi coace timp de 35-40 minute la 180 C.
Toarnă două treimi din sosul caramel peste prăjitură şi mai coace timp de 5-6 minute.
Poţi servi prăjitura caldă cu sosul rămas şi felii de banană.
2. Prăjitură cu smochine, nuci pecan şi bourbon
Ai nevoie de: 2 linguri bourbon, 240ml lapte, 600ml smântână lichidă pentru frişcă, 65g unt, 1/2 linguriţă sare, 150g sau 3 linguri zahăr, baton vanilie, 6 gălbenuşuri şi
40g amidon
Metoda de preparare
Topeşte untul pe foc mic, ulterior adaugă miezul de la păstaia de vanilie şi păstaia răzuită.
Ţine-l pe foc până când untul capătă o culoare arămie şi adaugă zahărul, ţine-l pe foc până când tot zahărul se dizolvă, adaugă smântână, laptele, Burbonul şi sarea şi lasă să dea în clocot.
Ia oala de pe foc şi îndepărtează păstaia de vanilie, amestecă gălbenuşurile cu amidonul şi 3 linguri de zahăr. Toarnă treptat lichidul fierbinte, amestecând continuu.
Tot ce ai obţinut strecoară printr-o sită deasă şi pune-l apoi pe foc pentru a da un clocot, amestecând continuu.
Pune amestecul obtinut în blender. Pasează şi toarnă în 6-8 forme din ceramică.
Lasă să se răcească cel puţin 3 ore.
Această prăjitură se serveşte cu frişcă şi biscuiţi cu ghimbir.
Sursa