Iată care sunt tradiţiile şi superstiţiile românilor de Ziua Ursului

Iată care sunt tradiţiile şi superstiţiile românilor de Ziua Ursului

author
1 minute, 46 seconds Read


Ziua Ursului sau Stretenia este asociată cu Întâmpinarea Domnului. ”Stretenie” a fost preluat din textele liturgice slavone și înseamnă ”întâmpinare” sau ”întâlnire”. Această sărbătoare a fost introdusă la Roma de Papa Gelasie,încă din anul 494.

Iată care sunt tradiţiile şi superstiţiile românilor de Ziua Ursului

Ziua de 2 februarie este ziua în care iarna se întâlnește cu primăvara. Din bătrâni, se povesteşte că în această zi ursul părăseşte bârlogul, motiv pentru care se pot face predicții meteorologice cât mai precise.

Se spune că în această zi, ursul iese din bârlogul lui în care a hibernat toată iarna, dacă e soare afară, ursul îşi va vedea umbra, se va speria şi va intra iar în bârlogul lui unde va mai zăbovi încă şase săptămâni, iar dacă afară este înnorat, ursul nu se sperie şi nu se mai întoarce în bârlog, iarna încheindu-se în această zi.

În această zi de sărbătoare și Baba Dochia este răspunzătoare de zilele schimbătoare de la începutul primăverii.

În 2 februarie se practică obiceiul Târcolitul viilor, care constă într-un ritual de ocolire a plantațiilor de viță-de-vie. Acesta este un ritual săvârșit în scopul fertilității viței-de-vie, cu caracter mistico-religios.

Capul familiei trebuie să meargă la viţa de vie dimineaţa la prima oră cu o sticlă de vin şi o bucată de caltaboş. Acesta va ocoli via de trei ori, va pune în fiecare colţ o bucată de caltaboş, după care va tăia o coardă de viță pe care o va unge cu funingine şi va bea o gură de vin.

Ulterior va fi rostită o formulă magică sub forma de monolog sau dialog: ”Doamne, să-mi faci struguri cât bundăretele! / Cum este bundăretele de mare, așa să se facă strugurii de mari! / — Bună dimineața, vie! / — Mulțumesc Ilie / — Faci vin sau te tai? / Fac !”

Superstiţiile specifice zilei de Stretenie sunt numeroase, cele mai multe făcând referire la vremea ce urmează.

Sursa: Agerpres, Traditii si superstitii

Similar Posts