Iată care sunt riscurile la care te supui dacă cumperi mezeluri din comerţ

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a publicat recent un raport despre riscurile de cancer pe care le presupune consumul de carne procesată. Raportul a stârnit un val de discuţii contradictorii fiind destul de controversat.

Iată care sunt riscurile la care te supui dacă cumperi mezeluri din comerţmeat delicacies
Revista Time a publicat recent un infografic conţinând o parte dintre factorii care favorizează apariţia bolilor, întâlniţi la unul dintre produsele preferate ale consumatorilor: clasică şuncă de porc.

Conform informaţiilor furnizate de către expertul Mariana Stern, epidemiolog oncolog şi profesor la Universitatea din California de Sud, coroborate cu datele furnizate de OMS şi Proiectul Povara Globală a Bolilor carnea obţinută ca urmare a procesării este deosebit de nocivă.

Motivele pentru care carnea procesată este atât de nocivă sunt destul de multe şi sunt enumerate în lista de mai jos.

Carnea procesată conţine nitraţii şi nitriţii
Multe produse de carne procesată sunt conservate cu nitriţi sau nitraţi (care devin nitriţi în corp), care pot forma compuşi carcinogeni numiţi nitrozamine. Mai mult nitrozaminele afectează ADN-ul.

Gătitul cărnii procesate la temperaturi ridicate măreşte producerea de nitrozamine. Conform unor studii aceşti compuşi pot cauza cancerul la diverse specii de animale şi există dovezi care asociază nitrozaminele cu cancerul gastric şi de esofag, la oameni. Produsele etichetate “fără nitraţi” sunt tratate cu sare nitrată din suc de ţelina, iar corpul uman nu face diferenţa.

Prepararea cărnii la temperaturi înalte
Prăjirea, coacerea în cuptor şi prepararea cărnii la grill la temperaturi înalte duce, de asemenea, la formarea de carcinogeni. Un compus nociv, amina heterociclică, este asociat cu cancerul la colon, rect, sân, prostată, pancreas, plămâni, stomac şi esofag. Hidrocarburile aromatice policiclice sunt de asemenea, asociate cu o pleiadă de riscuri pentru sănătate.

Fierul hem
Molecula purtătoare de fier descoperită în carne poate juca un rol în formarea de compuşi nitroderivaţi, asociaţi cu un risc mărit de cancer, în special de cancer colo rectal. Toxicitatea fierului hem poate fi un catalizator pentru formarea de cancer.

Data viitoare când vă gândiţi să achiziţionaţi carne procesată gândiţi-vă la riscurile pe care le comporta pentru organismul dumneavoastră şi alegeţi mai bine alte alimente.