Cămaşa tradiţională românească numită ie este un simbol al neamului, purtat de țărăncile noastre încă din vremuri arhaice.
Ia are o istorie veche de milenii, legată strâns de istoria poporului român. Chiar dacă de-a lungul timpului a suferit numeroase modificări, ia rămâne emblema straiului românesc.
Nu avem date clare despre apariţia iei în istoria poporului român însă unii atribuie vechimea acesteia ca fiind egală cu cea a ceramicii de la Cucuteni.
Însemnele culturii Cucuteni, cultură veche de şase milenii, amintesc de ia românească ceea ce ar indica în mod indirect că populaţia care a creat cultura Cucuteni a purtat cămaşa tradiţională.
Însemnele bogat colorate şi în forme variate de pe cămaşa tradiţională au avut în trecut pe lângă semnificaţia estetică, un rol magic de protecţia purtătorului de spiritele rele sau farmece.
Semnul central al cămăşii a fost întotdeauna crucea, croită dintr-o singură bucată de pânză, cu o deschizătură în partea de sus.
Ia făcea parte în trecut din costumul de nuntă al mirilor, cămaşa femeilor măritate deosebindu-se de cămăşile femeilor nemăritate.
Culorile iei se deosebesc şi de la o zonă la alta, de exemplu în zona Sucevei avea culori sobre: brun, cafeniu, negru, verde închis, în vreme ce în Vrancea avea o geometrie puternică şi culori tari precum roşu, negru, albastru, verde sau ocru.
În zonele de sud Vlaşca şi Ilfov se foloseau culori calde, mai multe nuanţe de roşu, auriu, ocru, iar în Gorj, pe cusăturile de la ie se folosea doar negru.
În zona Argeşului şi a Vâlcei, pe cămaşa tradiţională românească apăreau compoziţii monocrome, în roşu închis şi vişiniu.
Cămăşile aveau şi o croială specifică fiecărei zone, în Maramureş au fost încreţite la gât, iar în Oaș cămăşile erau cu fodor sau platcă.
Ia a fost purtată de-a lungul timpului şi de către capetele încoronate, regina Maria stabilindu-o ca etalon vestimentar la Curtea Regală a României, fiind purtată de toate prinţesele românce.
Ia a ajuns şi pe podiumurile de modă: Yves Saint Laurent, Jean-Paul Gaultier, Oscar de la Renta, Carolina Herrera sau Agatha Ruiz de la Prada, precum şi mulţi alţi designeri s-au folosit de ia românească în prezentările lor de modă, iar o creaţie a lui Tom Ford, inspirată de ia românească din zona Sibiu, a apărut în ediţia americană a revistei ”Vogue”, din martie 2012.
Cămaşa tradiţională românească are şi o zi a ei, 24 iunie, de Sânziene, ziua sărbătorindu-se pentru prima dată în 2013 la iniţiativa comunităţii online „La Blouse Roumaine”, cea care a şi propus adoptarea iei ca brand de ţară.