Haidook Summer Fest de la Runcu, un festival născut din legendele cu haiduci

Haidook Summer Fest de la Runcu, un festival născut din legendele cu haiduci

author
1 minute, 57 seconds Read

În luna iunie a avut loc la Runcu, Haidook Summer Fest, un festival care doreşte să reînvie spiritul haiducesc şi să aducă în atenţie sportul ecvestru.

Haidook Summer Fest de la Runcu, un festival născut din legendele cu haiduci

Anul acesta a fost prezent la festival unul din cei mai buni dresori de cai din lume – Miron Boboci, dar şi actorul Denis Ştefan, un cunoscut pasionat al acestui sport.

Participanţii la festival au putut să vadă inedite spectacole de volteo şi de dresaj în libertate puse în scenă de maestrul Boboci, dar şi ia parte la concursurile oferite de către organizatori cum ar fi „Cea mai bună-de-măritat Haidoociță”, Blondele de la Potcoavă sau „Cel mai viteaz Haidook”.

„Am căutat din an în an ca tot ce facem să îmbunătăţim şi să rămână în memoria oamenilor. Având în vedere că locaţia ne avantajează foarte mult, Haidook Summer Fest este o reuşită. La noi în Runcu există locul unde haiducii se întâlneau şi mâncau după fiecare acţiune. Mulţi ştiu că haiducii erau nişte hoţi, însă erau oameni cinstiţi, oameni care nu au mai putut să reziste birurilor şi au luat calea codrilor. Aşa îi urmăreau pe ghiaburi pe plaiul domnesc care veneau cu desaga plină de aur, pentru că la noi era graniţa imperiului austro-ungar, îi atacau, le luau galbenii şi îi dădeau săracilor”, a declarat primarul comunei Runcu, Gheorghe Brebeanu.

“Cel mai viteaz Haidook” este un concurs de Working Equitation, o disciplină ecvestră mai puţin cunoscută publicului din România, ce presupune realizarea cu succes a trei probe: de dresaj, de maniabilitate şi viteză. Concursul este susţinut în colaborare cu Working Equitation România şi derulat pe parcursul celor două zile de festival.

Ionuţ Popescu organizator Haidook Summer Fest a menţionat: „Avem mâncare bună, muzică frumoasă şi spectacole deosebite. Eu am contribuit la acest festival cu 6 cai, iar Miron a venit cu 7 cai din Spania, dar avem căi şi din Bucureşti. Noi facem festivalul ăsta pentru că vrem să promovăm turismul ecvestru. În România, din păcate, sunt foarte puţini călăreţi comparativ cu vestul Europei şi atunci încercăm să apropiem oamenii de cai astfel încât să se bucure cu toţii de natură în alt fel”.

Similar Posts