“Palma lui Dumnezeu” cum a fost denumită de către un cioban Fundătura Ponorului, este un alt colţ de rai din ţara noastră pe care trebuie să îl vizitaţi cel puţin o dată în viaţă pentru a vă încărca de energie şi pentru a vă deconecta de la stresul cotidian.
Peisajele de aici par desprinse din basme iar cel care calcă aceste ţinuturi va rămâne uimit de frumuseţea zonei.
Fundătură Ponorului se află în Parcul Naţional Grădiştea Muncelului Ciclovina din Munţii Sureanu în judeţul Hunedoara şi este zona protejată de lege.
Zona este încărcată de istorie, deoarece în Grădiştea de Munte se află una din cetăţile vechilor daci – Sarmisegetuza Regia. Situl arheologic şi ruinele care pot fi vizitate astăzi sunt martori muţi ai culturii, stilului de viaţă şi a obiceiurilor strămoşilor noştri.
Frumuseţea depresiunii este dată de relieful divers, brăzdat de munţi şi dealuri de diferite înălţimi, îmbrăcate în păduri de brazi şi foioase.
Răul Ponor care străbate lunca Ponoriciului şi intră în munte deschide accesul la peşterile Șura Mare şi Șura Mică, iar turmele de oi şi de vaci care păşunează în timpul verii dau zonei un aspect de lume în care timpul nu pare a curge.
În Parcul Naţional Grădiştea se află câteva rezervaţii naturale care merită vizitate: Cheile Crivadiei, Peștera Tecuci, Complexul carstic Ponoraci – Cioclovina, Peştera Șura Mare, peştera Șura Mică.
Pentru a ajunge în acest loc de basm se merge pe şoseaua Haţeg – Petroşani, apoi după ce ieşiţi din Ponor viraţi pre satul Federi. Din Federi se merge pe jos sau cu bicicleta aproximativ două ore spre Fundătura Ponorului.
La sfârşitul acestei călătorii vă veți simţi cu siguranță mai încărcaţi de energie.