Există vreo legătură între utilizarea telefoanelor mobile și apariția cancerului? Iată ce dovedește ultimul studiu!

Există vreo legătură între utilizarea telefoanelor mobile și apariția cancerului? Iată ce dovedește ultimul studiu!

author
3 minutes, 33 seconds Read

După 11 ani de cercetare, nu s-a descoperit nicio legătură între telefoanele mobile și cancer. Nu este asta o ușurare? În cazul în care erai încă îngrijorat că aparatul tău pe care îl ții foarte aproape de creier în fiecare zi, îți distruge țesutul cerebral ,acum poți să stai liniștit.7553880

Poză: Elsie esq./Flickr

Un studiu întins pe mai mulți ani, referitor la posibilele riscuri asupra sănătății provocate de utilizarea telefoanelor mobile, a constatat că nu există nicio dovadă care să demonstreze această conexiune.

Studiul a fost realizat în Marea Britanie, a fost finanțat de către guvernul britanic și industria de telecomunicații, proiect a cărui valoare a fost de peste 13,5 milioane de lire sterline (22 milioane de dolari).

Dacă luăm în considerare munca depusă, și depășim superstițiile și tehnofobia se pare că problema este mult mai sus, și trebuie să mergem înapoi în timp când telefoanele obișnuite și faxurile încă funcționau.

David Coggon, președintele MTHR, profesor de medicina muncii la Universitatea din Southampton, a recunoscut acest lucru într-un comunicat: “Cand programul MTHR a fost creat, au existat multe incertitudini științifice referitoare la posibilele riscuri asupra sănătății provocate de telefoanele mobile”. El a rezumat concluziile raportului de 50 de pagini, într-o singură frază: “Acest program independent este acum complet și în ciuda unei cercetări exhaustive, nu au fost găsite dovezi care să incrimineze telefoanele mobile sau antenele de radiofrecvență asupra sănătății oamenilor”.

Deocamdată acest rezultat al cercetării anulează cel puțin unele din teoriile conspirației și este mai satisfăcător decât studiile anterioare care au fost publicate.

Studiul a inclus proiecte care au încercat să demonteze zvonuri cum că telefoanele mobile pot provoca cancer copiilor încă nenăscuți, dacă mamele gravide folosesc telefoane mobile, sau că aceste telefoane pot provoca leucemie.

Mass-media iubește aceste conspirații și le întreține, însă raportul publicat nu a găsit nicio dovadă în acest sens.

În scopul susținerii acestei concluzii au fost analizate peste 1400 de cazuri de copii care au avut cancer, nedescoperindu-se nicio corelație între prezența antenelor de radiofrecvență și vreun tip de cancer.

Cercetătorii s-au concentrat apoi pe studiul cauzelor care ar putea induce leucemie , deoarece craniul și maxilarul conțin 13% din măduva osoasă activă a corpului, dar și datorită faptului că acestea sunt cele mai aproape de telefon când acesta este utilizat. Astfel prin intervievarea persoanelor diagnosticate cu leucemie, nu s-a găsit nicio dovadă clară în legătură cu utilizarea regulată a telefonului.”Nu a fost găsită nicio dovadă legată de apariția leucemiei la persoanele care folosesc telefonul mobil, în acest scop analizându-se numărul cumulat de apeluri, orele cumulate de utilizare a telefoanelor mobile și totalul anilor de utilizare.”

Un alt domeniu de interes al cercetării a fost dacă transmisiile de radio utilizate de serviciile de urgență pot determina simptome de hipersensibilitate. Astfel au fost incluse în studiu persoane care au fost expuse la câmpuri electomagnetice, însă rezultatele au fost negative.

Desigur, în ciuda tuturor acestor cercetări, este fără îndoială că există încă oameni care cred că telefoanele mobile reprezintă cauza încă a numeroase boli. Este un lucru normal și probabil plin de înțelepciune să gândim că o anumită boală, sau stare este cauzată de un lucru nou, pe care s-ar putea să nu-l putem controla, și aici tehnologia să poată fi răspunsul în spatele căruia ne putem ascunde. Apoi mai este faptul că este practic imposibil de a dovedi că acest lucru nu este adevărat- lipsa unor dovezi, nefiind o dovadă în acest sens.

Raportul recunoaște, chiar că el, nu va rezolva problema. Pentru că în ciuda analizei sale de lungă durată și a concluziilor convingătoare se încheie cu un apel făcut către o mai profundă cercetare a acestei probleme. Un proiect, denumit COSMOS, este încă în desfășurare și studiază peste 100.000 de utilizatori de telefonie mobilă din Marea Britanie pe termen lung, pentru a fi siguri că nu există efecte adverse întârziate care ar putea deveni vizibile numai după mulți ani.

Similar Posts