Boala parodontala afecteaza, conform unor studii, peste 80% din populatia Romaniei, cei vizati fiind de toate varstele, de la adolescenti pana la persoane aflate in pragul centenarului. Boala are de multe ori o evolutie discreta, ceea ce o face dificil de depistat, dar de regula problemele incep sa devina evidente in jurul varstei de 40-45 de ani. Daca pacientii le ignora, sansele de pastrare a dintilor scad semnificativ dupa varsta de 50 de ani.
Prin urmare, devine clar faptul ca depistarea cat mai timpurie a bolii este esentiala pentru reusita unui tratament parodontoza, disponibil si in clinicile dentalexcellence.ro. Nu exista „prea devreme“, insa, cu siguranta, exista situatii in care afectiunea este depistata atat de tarziu, incat pierderea dintilor nu mai poate fi evitata.
Tocmai de aceea, este esential sa stii care sunt semnele aparitiei bolii, pentru a depista momentul in care trebuie sa iei primele masuri.
Primele semne ca ai nevoie de tratament parodontoza
Semnele de mobilitate a dintilor apar abia dupa cativa ani de la debutul bolii si ar fi total gresit sa astepti pana atunci, pentru a incepe un tratament parodontoza. De aceea, este extrem de important sa recunosti boala pe baza altor simptome, dintre care cele mai frecvente sunt gingiile dureroase, de culoare rosu inchis sau violet, precum si gingii care au inceput sa se retraga si sa sangereze.
Imediat ce apar aceste semne, este recomandat sa mergi la un cabinet stomatologic pentru o consultatie. Acolo, un medic parodontolog va evalua situatia si iti va spune ce ai concret de facut pentru a evita pierderea dintilor si pentru a preveni reaparitia acestei probleme pe viitor.
Factorii care cauzeaza aparitia parodontozei
In general, aparitia acestei afectiuni este provocata de igiena dentara defectuoasa. Exista insa si situatii in care starea fiziologica a pacientului poate sa provoace inflamarea gingiilor si sa intretina conditiile care, in timp, conduc la pierderea osului care sustine dintii. Pentru a sti cu precizie cand sa incepi un tratament parodontoza, este esential sa iti dai seama daca faci parte din urmatoarele categorii de risc.
- fumatul este unul dintre factorii care intretin inflamatia si ingreuneaza vindecarea. In cazul fumatorilor, cantitatea de saliva este mai mica, ceea ce favorizeaza depunerea placii bacteriene. In plus, anumite substante prezente in fumul de tigara ingreuneaza circulatia sanguina la nivelul gingiilor, favorizand retractia gingivala.
- existenta unor spatii intre dinti reprezinta de asemenea un important factor de risc. Uneori, ca urmare a pierderii unui dinte, cei ramasi se pot deplasa, creandu-se astfel spatii libere. In acestea pot intra alimente, care preseaza pe gingia dintre dinti. In timp, se poate ajunge la inflamatia gingiei si la crearea de pungi parodontale, ca urmare a macinarii zonei in care osul sustine dintii.
- orice alte probleme dentare care nu sunt rezolvate la timp implica de asemenea riscuri. Astfel de exemple sunt reprezentate de prezenta cariilor sau a lucrarilor dentare incorect realizate.
- unele boli, precum diabet, anemii, boli imunodeficitare, afectiuni cardiovasculare ori pulmonare pot sa contribuie, indirect, la aparitia inflamatiilor gingivale.
Daca si in cazul tau exista astfel de factori de risc sau ai observat primele simptome, incepe un tratament parodontoza inainte sa fie prea tarziu! Astfel, iti vei salva dintii si te vei bucura, din nou, de o stare de sanatate optima!