După mulţi ani de cercetări ştiinţa încă nu are răspuns la câteva întrebări simple

După mulţi ani de cercetări ştiinţa încă nu are răspuns la câteva întrebări simple

author
3 minutes, 41 seconds Read

Ştiinţa are răspunsuri la tot felul de enigme şi întrebări dificile, dar iată că la unele chestiuni extrem de simple încă nu poate avea un răspuns, chiar dacă se fac cercetări de mulţi ani pe această temă.

5119530

Îţi prezint în continuare câteva enigme care după multe cercetări încă nu s-au elucidat

1. Motivul pentru care gheaţă este alunecoasă

Ştiinţa încă nu a găsit un răspuns clar la această întrebare. Părerile sunt împărţite: unii spun că acest efect este datorat umidităţii, alţii consideră că este datorită îngheţului, iar când păşeşti pe ea se topeşte ajungând astfel la o stare semilichidă cu un strat subţire de apă pe suprafaţa ei. Nu e o premiză rea, din contră sună frumos, dar un corp omenesc nu poate exercita o asemenea presiune. Nici cei din Massachussetts de la Institutul de Tehnologie, nu ştiu mai multe despre asta decât ştiau oamenii cavernelor. Să fie oare pentru a câştiga ruşii medaliile de aur la patinaj artistic?

2. Motivul pentru care dormim

Absolut toate vietăţile de pe Pământ dorm, după o zi lungă şi plină. Oamenii fac asta în cursul nopţii, alte fiinţe o fac în timpul zilei. Motivul pentru care este necesară această odihnă nu este încă cunoscut cu exactitate de către savanţi. Există câteva explicaţii, unele chiar plauzibile, dar nu toţi oamenii de ştiinţă sunt de acord cu ele. Cea mai populară explicaţie este aceea că somnul este necesar oamenilor pentru a-şi forma amintirile şi pentru a-şi consolida cele învăţate. Dar oare de ce au nevoie microorganismele de odihnă? Au ele amintiri sau un creier care să îi genereze amintiri? Atât plantele cât şi microorganismele au nevoie de un repaus similar cu somnul. Sunt oameni care suferă de diverse afecţiuni privind somnul. Unii dintre ei nu dorm niciodată iar alţii dorm săptămâni întregi. Astfel că, această convingere cum că somnul este bun pentru creier nu mai poate fi luată in considerare.

3. De ce visăm?

Visele ar putea ajuta la vindecarea traumelor emoţionale, sprijini învăţarea sau nu ar putea avea niciun scop – încă nu există un consens în privinţa rolului acestora. Nici somnul şi nici funcţiile sale nu sunt pe deplin înţelese.

4. Câte dimensiuni există în Univers?

De la oamenii de ştiinţă ştim că în Univers totul se petrece în 4 dimensiuni: trei dimensiuni ale spaţiului, plus cea de-a patra dimensiune, reprezentată de timp. Dar dacă nu sunt numai 4? Dacă sunt mai multe? Câte anume? Le-am putea dovedi experimental existenţa? Sunt aceste dimensiuni o proprietate fundamentală a Universului său rezultatul aplicării altor legi ale fizicii?

Adevărul e că nimeni nu are nici cea mai mică idee referitor la aceste aspecte.

5. Sunetele Universului

Aşadar, Universul are o formă şi dimensiuni, chiar dacă nu stim numărul lor, dar are sunet, unul la fel de neînţeles pentru noi ca şi forma şi dimensiunea.

Aşa-numitul zgomot spaţial este un fenomen natural pe care un grup de oameni de ştiinţă de la NASA l-a descris recent, după ce au captat nişte unde radio venite din spaţiul cosmic Acestea sună ca un fâşâit sau şuierat puternic.

6. Există viaţă extraterestră

Cu un număr cuprins între 100 şi 200 miliarde de galaxii existente în Univers, este destul de probabil să existe viaţă pe alte planete. Cu toate acestea, până în prezent nu au fost găsite dovezi convingătoare asupra existenţei acestora.

7. Care este numărul planetelor din Univers?

Recent Pluton a fost exclusă din rândul planetelor din sistemul solar. Astfel că ia naştere o nouă problemă. Câte planete există?

Cu Pluton afară din clubul planetar, actualul inventar oficial al sistemului solar constă în 8 planete şi un soare. Pluton a fost retrogradat la statutul de planetoid, însă în sistem rămân multe zone necartografiate, necunoscute. Spaţiul dintre Mercur şi Soare este mult prea strălucitor pentru observaţii astronomice directe, iar cel de după Uranus, prea întunecat. Astronomii găsesc, mereu, noi obiecte cosmice prin centura de asteroizi şi, mai nou, şi-a făcut loc ipoteza că soarele ar avea un companion invizibil, un al doilea Soare cu o orbită ciudată.

Similar Posts